На Фрушкој гори почела Зелена Я:Еволуција

НОВИ САД: Захваљујући бројним љубитељима природе, данас је Фрушка гора богатија за 13.000 стабала храста. Велику акцију садње спровели су Егзит фондација и Делегација Европске уније, као део ЕУ пројекта Натура2000.
posumljavanje
Фото: euinfo.rs/V. Veličković

„Врати природи, придружи се и посади дрво“, заједничка иницијатива Делегације ЕУ и Егзит фондације започета је на овогодишњем Егзит фестивалу.

Ово је тек прва у низу великих еколошких акција Еџита, која овим пошумљавањем уједно покреће своју велику еколошку платформу под симболичним називом "Зелена Я:Еволуција"!

Циљ ове јединствене платформе је да се мобилише јавност и покрене масовно пошумљавање у земљи, региону и свету, где би се само у Србији у наредном периоду засадило преко милион стабала.

Фото: euinfo.rs

Годинама и деценијама уназад Егзит подиже свест о значају очувања животне средине, али данас живимо у времену кад је ситуација заиста алармантна. Желимо да покренемо масовно пошумљавање, не само у земљи и региону, већ и у целом свету, јер је то просто најефикасније решење за смањење штетних емисија. Чак и да негирате климатске промене, зар неко заиста може да има нешто против садњи шума и паркова?, изјавио је на Фрушкој гори оснивач Егзита Душан Ковачевић.

 Неко је рекао да посадити једно дрво значи посадити наду и ми данас почињемо са садњом 13.000 нада са циљем да одржимо природу и да јој помогнемо у борби против климатских промена. Наша планета је болесна, гори од температуре и ми морамо да урадимо нешто да ту температуру спустимо и да она оздрави, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици и додао да:

"Европска унија и Србија већ дуги низ година сарађују на различитим пројектима из области заштите животне средине који се баве побољшањем квалитета тла, воде, ваздуха и данас смо на једном новом задатку. Међутим, ми из Европске уније смо врло амбициозни, поставили смо један нов циљ. Наиме, Европска комисија је за свој први приоритет поставила управо заштиту животне средине у иницијативи Зелени договор и ја се надам да ће нам се Србија у томе придружити и да ћемо направити неке важне кораке".

Фото: euinfo.rs

Окупљенима се обратио и министар заштите животне средине Горан Триван:

"Пошумљавање је најједноставнији и најефикаснији начин борбе против климатских промена. Ово што данас радимо је заслуга Еџита и честитам им на томе што раде 20 година".

Овом приликом је уједно и похвалио и подржао иницијативу да се у наредном периоду широм Србије засади првих милион садница, додавши:

"На овоме им посебно честитам, јер посадити 13.000 стабала значи почетак садње милион садрница, а то је мисија".

Pčelar
24.11.2019 • 18:19
Pozdravljam akciju i podržavam je..ali bih zamolio organizatore da se posade i medonosna drva,ništa ne fali bagremu i lipi..bar mirišu...
Pčelar
24.11.2019 • 18:22
Pozdravljam akciju i podržavam..ali bih zamolio organizatore da se posadi i po koje medonosna drvo..ništa ne fali bagremu i lipi...bar mirišu ako ništa drugo
EUR/RSD 117.5581
Најновије вести