На фасади ОШ "Ђорђе Натошевић" осликана сцена из филма "Варљиво лето `68.

Сцена из култног филма Горана Паскаљевића “Варљиво лето ´68” (1984), када Веселин Цветковић (Данило Бата Стојковић) пита сина матуранта Петра (Славко Штимац), заљубљеног у лепу пекарку Јагодинку Симоновић, како му је у пекари, а који притом држи телевизор, осликана је на фасади Основне школе “Ђорђе Натошевић”.
1
Фото: Дневник/Филип Бакић

Како је појаснио директор школе Недељко Ђорђић, та образовна установа је изабрана у оквиру пројекта Кинотеке К1 (бивша Југословенска кинотека) који се спроводи у неколико градова, где су приказани рестаурирани филмови као што су “Љубав и мода”, “Бал на води”, “Ко то тамо пева”, односно најпознатији класици домаће кинематографије.

- Нашој школи је било понуђено да се ослика сцена из фима “Ко то тамо пева” или из “Варљивог лета ´68” - казао је Ђорђић. - Лако смо донели одлику да то буде Паскаљевићев филм јер има више везе с одрастањем и проблемима с којима се тинејyери сусрећу. Драго ми је што много деце рођене 2000-их година са родитељима погледало и воли тај филм. Сваком ко није био у прилици, топло препоручујем да погледа макар инсерте јер је хумор универзалан. Нажалост, деци се у данашње време пласирају фимлови пуни насиља и крви, што сигурно није добро. Младе треба упознати с нашом кинематографијом јер су снимљени бројни одлични филмови са занимљивом и увек актуелном тематиком и с великом уметничком вредношћу.

Према речима директора Ђорђића, сцена из филма “Варљиво лето” када Бата Стојковић наслоњен на зид пита “Како ти је у пекари?” није само “лепо украшена фасада”, већ шаље и битну поруку.

- Бата Стојковић у филму игра строгог оца, који на све начине настоји сина да изведе на прави пут. Он је, у ствари, један обичан, емотиван тата, на кога бисмо се могли угледати у многим стварима - објаснио је Ђорђић.

У оквиру пројекта у Нишу је осликана сцена из филма “Специјално васпитање”, у Београду из филма “Бал на води”, а у Суботици из филма “Отац на службеном путу”.

С. К-ч

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести