На Булевару ослобођења 113 осликава се мурал у част наших кошаркаша који су оставили трага у САД

У оквиру обележавања традиционалне манифестације Дани америчке културе у Новом Саду, на адреси Булевара ослобођења 113 осликава се мурал посвећен нашим кошаркашким асовима (Грега Поповича, Игора Кокошкова, Пит Маравича, Владе Дивца, Пеђе Стојаковића, Николе Јокића и Дарка Миличића) који су оставили трага у САД.
mural, bul oslobodjenja7
Фото: Дневник (В. Фифа)

– Акција је једна у низу које спроводимо заједно с нашим сарадницима из америчке амбасаде – казао је Далибор Рожић, члан Градског већа за културу. – Синергија повезивања и умрежавање наших уметника је веома битна и даје нам подлогу за сарадњу и у другим областима живота. Историјски смо везани за амерички народ и драго ми је да већ четврту годину заредом у Новом Саду реализујемо Дане америчке културе, уз прегршт програма. Ранијих година смо пре свега имали прилику да угостимо бројне америчке уметнике, али, нажалост, због кризе изазване пандемијом коронавируса, то нисмо у прилици. Наредних година ћемо сигурно наставити да идемо у том правцу.

Како каже, Град Нови Сад и америчка амбасада у Београду реализовали су заједно мноштво програма, од филмских фестивала америчких класика до мјузикла „Коса”.

Фото: Дневник (В. Фифа)

– Ове године, осим осликавања мурала посвећеног нашим кошаркашким асовима, у Културном центру Новог Сада биће одржана и заједничка конференција, тачније панел-дискусија на тему америчко-српских добрих односа, али и културне дипломатије – казао је наш саговорник. – Скренућемо пажњу и на стратешки развој културе у нашем граду и чути искуства колега у америчким градовима, како они спроводе стратешке документе, све у циљу развоја културе.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Саветник за културу, медије и образовање америчке амбасаде Тим Стендарт рекао је да је амбасада Сједињених Америчких Држава веома поносна на дугогодишње партнерство које има с Градом Новим Садом у областима културе и образовања.

– То укључује и овогодишње окупљање, где по четврти пут обележавамо Дане америчке културе у овом сјајном граду – искрен је Стендарт. – Број програма и догађаја који су се одиграли током протеклих неколико недеља прилично је невероватан и укључује многе представе, пројекције филмова, предавања и радионице. Допада ми се што видим да и даље стоје мурал посвећен Михајлу Пупину, наскликан пре две године, и онај прекопута њега, за мјузикл „Коса” од лане. Осим Дана америчке културе, волео бих да напоменем да је око 200 грађана Новог Сада учествовало у разним образовним и професионалним разменама током последњих 20 година. Ваш град је великодушно угостио америчке студенте и професоре који су месецима студирали и предавали у оквиру програма размене, док су амерички музичари уживали овде током наступа.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Захвалио се и Градској управи за културу што им је пре две године помогла да пронађу одличан нови простор за Амерички кутак. Стога се радује даљем продубљивању образовних и културних веза.

– Узбуђени смо што ће остатак Европе имати прилику да доживи све што Нови Сад нуди, с обзиром на то да сте од следеће године Европска престоница културе – поручио је амерички званичник, додавши да му је изузетно драго што су се организатори побринули да посетиоци и учесници свих програма поштују све неопходне здравственобезбедносне мере током програма.

И. Бакмаз

brus
09.10.2020 • 07:48
Darko Miličić baš i nije ostavio neki trag u NBA. Činjenica jke da je prvi Srbin koji je osvojio šampionsku titulu, ali njegova minutaža u NBA mizerna kako bi moglo da se kaže da je ostavio trag u NBA.
Реално
09.10.2020 • 14:03
Миличић Дарко је проглашен од стране амера као један од два највећа промашаја НБА лиге. Сам је казивао да је после утакмица лупао главом у гипсане зидове хотела и разбијао их(колико је волео да игра кошарку). Узео им паре-то је једино добро што је урадио. Срамота да га поредите са Пеђом, Дивцем...
EUR/RSD 117.3357
Најновије вести