Музичка омладина Новог Сада лауреат Октобарске награде

Музичка омладина Новог Сада (МОНС) ових дана је, може се рећи, у свеже празничном расположењу и еуфорији поводом добијања престижне

Октобарске награде града за 2016. годину. 

– Врло смо поносни и срећни што је Октобарска награда, највише признање Града Новог Сада, ове године додељена Музичкој омладини, пре свега зато што сматрамо да смо то признање својим дугогодишњим радом и заслужили – истиче секретар МОНС-а Милан Радуловић, који је ту више од 32 године и памти и добре и лоше дане тог удружења.
 
Музичка омладина је 20. фебруара ове године навршила 50 година постојања. За пет деценија, кроз ту организацију прошао је велики број ентузијаста, али и професионалних музичара који су себе уткали у њен рад. Организоване су бројне манифестације и фестивали, од којих је сигурно најпрепознатљивији Новосадске музичке свечаности (НОМУС), који је брендиран као један од најистакнутијих фестивала, не само у региону него и шире. Тај фестивал је препознало и Министарство културе Србије, које га је сврстало у манифестације од посебног значаја.
 
Осим НОМУС-а, Музичка омладина Новог Сада десет година је реализовала једну од најпрестижнијих манифестација – „Дане џеза у Новом Саду”, у оквиру које су наступили најистакнутији џез музичари. 
 
– Десет година смо реализовали ту манифестацију, а онда схватили да наши потенцијали нису довољно велики да изнесемо два фестивала која смо у то време упоредо радили – каже Милан Радуловић. – Због тога смо одлучили да, условно речено, своје „чедо” угасимо и средства пребацимо на реализацију фестивала НОМУС, и то се показало као исправан потез. 
 
Осим бројних редовних концерата које приређује за Новосађане, Музичка омладина је позната и по два циклуса концерата – „Новосадском музичком лету” и циклусу божићно-новогодишњих концерата од половине децембра до половине јануара. Реализујући све те концерте, Музичка омладина Новог Сада остварила је изузетну сарадњу са страним амбасадама и културним центрима. Радуловић посебно истиче сарадњу с амбасадом Француске, Француским културним центром, Британским саветом, Аустријским културним форумом, последњих неколико година с „Гете” институтом, а однедавно и с мађарским институтом „Балаши”, који је пре две године основан у Београду. Све те културне институције препознале су у Музичкој омладини поузданог сарадника, а она настоји да тај реноме и углед оправда.
 
За Октобарску награду предложила их је Музичка школа „Исидор Бајић” с којом имају сарадњу сигурно свих 50 година свог постојања, а подршку предлогу пружио је и велики број других изузетно угледних и утицајних институција, не само у граду него из целе државе. Из Београда подршку су пружиле Београдска филхармонија и Коларчева задужбина, а од новосадских су ту Академија уметности, Српско народно позориште, Стеријино позорје, Новосадско позориште, Позориште младих, „Атеље 61” и други. Музичка омладина Новог Сада са свима њима има изузетно добру сарадњу, што путем музичких свечаности, али и других пројеката и програма.
 
– Искрено верујем да ћемо и у наредном периоду овако добро и квалитетно радити, а морам да кажем да је признање које смо добили – признање свима онима који су у ових 50 година уткали себе, од волонтера, заљубљеника у музику, до професионалних музичара који сада граде светске каријере – с правом закључује Милан Радуловић.
Б. Павковић
 
Оданост Стефана Миленковића
Многи од светски познатих музичара прве концерте су одржали у Новом Саду захваљујући Музичкој омладини. Виолиниста Стефан Миленковић први концерт одржао је овде када је имао пет година и за све ове године ни с ким у Новом Саду није сарађивао, осим с Музичком омладином, што довољно говори о кредибилитету те организације.
 
EUR/RSD 117.5893
Најновије вести