Музеј зеца у Петроварадину поново отвара врата

У суботу, 27 јула од 17 до 19 сати организује се друга по реду шетња кроз Музеј зеца у Петроварадину (Косте Нађа 30), чији је идејни творац уметник и културни радник Никола Џафо.
r
Фото: Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture "MUZEJ ZECA"

Улаз је бесплатан.

Шетње кроз Музеј зеца део су пројекта „Шетње кроз наслеђе“ које имају за циљ да, из угла сећања, доживљаја и из личних архива Новосађана, испричају нешто другачије приче о културном наслеђу града, а све то у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и припреме Новог Сада за годину титуле.

Колекцију чини више од 2000 предмета, међутим, како каже водич кроз изложбу, Жељко Груловић из „Шок задруге“, тај број је, сигурно, знатно већи. „Ту се налазе не само предмети попут играчкица, попут књига, различитих објеката који имају симбол зеца, ту се налази и добар део опуса који је настао у радионици, односно у атељеу Џафо, као и радови других уметника који су користили зеца, тако да постоји више од једног разлога да се посети овај музеј“, испричао је Груловић током прве шетње одржане прошле суботе, 20 јула.

Шетње кроз Музеј зеца биће организоване још једном 3 августа у исто време. Никола Џафо на уметничком пројекту Музеј зеца ради више од две деценије, а први пут се Музеј појављује у јавности 2 септембра 2006 на 12 бијеналу уметности у Панчеву, што се сматра датумом његовог оснивања.

Прва ретроспектива представљена је 2011 у Музеју савремене уметности Војводине.

Кроз симбол зеца колекција говори о уметности, развијању еколошке свести, друштвеном ангажману, чиме указује на све мане и болести друштва.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести