Мутица окована водом и неисправна за пиће

Сремски Карловци одвајкада могу да се похвале богатством извора воде, које је почетком 20. века у једном од својих дела описао познати локални хроничар и парох Горње цркве прота Василије Константиновић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Први на који се наиђе када се из Новог Сада крочи на територију Карловаца је чесма коју у Карловцима знају по имену Мутица. Има ли тај назив везе с хемијским саставом воде није познато, али анализе квалитета узорака с те чесме најчешће показују да није исправна за пиће.

О томе говори и табла, коју су надлежни поставили да би упозорили Карловчане и пролазнике на то да не точе ту воду. Но, ако и има оних који би се усудили да прекрше ту забрану, не би могли то урадити јер чесми већ месецима не може да се приђе. Претпоставља се да је дошло до загушења у одводу, тако да се формирало језерце по чијој површини се нахватала и жабокречина. Да невоља буде већа, сад и отпаци пливају по води, а како наш народ зна да баца смеће где год му се укаже прилика, постоји опасност да Мутица буде нова дивља депонија.

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести