Мурал Лукијана Мушицког улепшао његову улицу

Мурал с ликом песника и владике из Темерина Лукијана Мушицког освануо је недавно на зиду једне куће у улици која носи његово име.
mural
Фото: Dnevnik.rs

Аутор мурала је академски сликар Ненад Игњатов, који је још пре две године самоиницијативно започео осликавање лика Мушицког. Тада је, каже, ишао редом улицама Роткварије и тражио суграђане који би му дозволили да баш на њиховој кући наслика тог великана. У почетку није наилазио на разумевање, али је онда, срећом, дошао до Сеада и Наде који су његову идеју прихватили. Ипак, због обавеза и лоших временских услова је одложио осликавање, а посао је након две године успешно привео крају прошлог месеца.

„Ишао сам редом улицама кроз овај део града с намером да по принципу ко први пристане, на зиду урадим мурал човеку по којем се улица зове“, рекао је Ненад Игњатов, додавши да раније није много тога знао о Лукијану Мушицком, али да је срећан јер, захваљујући муралу, пролазници сада знају како је изгледао и ко је он био.

„У свему томе највише ме је изненадила реакција пролазника јер нисам очекивао да ће бити толико изненађени. Коментарисали су да би било добро да свака улица у Новом Саду има мурал човека по ком је названа. Било је доста пролазника који су ми куповали храну, сокове и воду јер су били веома задовољни како мурал изгледа. Били су затечени и изненађени тим чином јер сам самоиницијативно кренуо у осликавање портрета Мушицког. Подршку ми је дала и месна заједница Житни трг, која ми је купила боје.“


Владика, наставник, поета

Осим што је био један од најобразованијих књижевника свог времена и што се бавио питањем језика, Лукијан Мушицки ће остати упамћен као администратор митрополијске канцеларије у Карловцима, наставник Богословије, а касније и архимандрит у манастиру Шишатовац. Отварао је прве српске школе у Војној крајини и написао четири књиге лирских песама.


Игњатов је додао да је било разних коментара који су га одушевили, али и бацили у размишљање да настави сликање мурала, поготово у том делу града, што ће, како каже, у будућности и радити. 

„Неки су говорили да су им чак улица и зграда мирнији откако је ту мурал, а неки су сматрали да ће бити оних који ће доћи и ишарати портрет, али мислим да ће опстати и да ће чак и они најрђавији ипак схватити да је овде уложен нечији труд и да га не треба упропастити“, закључио је Ненад Игњатов.

Пошто је завршио Академију уметности, где се учио техникама израде мурала, Ненад се потрудио да зид, који није био најзахвалнији за осликавање, припреми на одговарајући начин. Морао је, каже, најпре да га припреми акрилном подлогом, која је зид практично пластифицирала, због чега ће боја остати на површини. Преко тога је четком сликао акрилним бојама, због чега је тај мурал и специфичан.

Текст и фото: В. Бијелић

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести