Мултикултуралност кроз божићне обичаје

Тродневни горански еко-камп “Сви наши украси”, у организацији Покрета горана Новог Сада, почео је јуче у Сремским Карловцима.
Zimski goranski eko-kamp u Sremskim Karlovcima  Foto: Pokret gorana Novog Sada
Фото: Зимски горански еко-камп у Сремским Карловцима  Фото: Покрет горана Новог Сада

За учешће у кампу пријавило се 10 деце од шест до девет година, која ће имати прилику да упознају зимске обичаје који красе Божић и Нову годину код Срба, Немаца и Словака. Током учешћа у кампу деца су смештена у Еколошком центру “Радуловачки” који је грађен као едукативни центар и обезбеђује све потребне услове за удобан, успешан и безбедан смештај деце.

- Желели смо да током божићних празника деци скренемо пажњу на то колико је Војводина богата културом и традицијом, као и на то да животна средина није само природа, него и све што живи и ради, и што је у складу са природом – наводи сарадница у области едукације Покрета горана Новог Сада Ђурђица Симин.

Деца су обишла католичку и православну цркву, а гости из ОКУД-а “Бранково коло” из Сремских Карловаца представиће им различите делове ношње Срба, Словака и Немаца, с обзиром на то да је реч о нацијама које живе у Сремским Карловцима. Домаћице, а уједно и представнице поменутих нација, Јасна Атанацковић, Ана Љубичић и Катица Бибер Шнур ће са децом правити украсе и припремати божићну трпезу. Последњег дана кампа, 5. јануара, ће у Еколошком центру “Радуловачки” од 16 часова бити приређена прослава у оквиру које ће учесници представити радове које су припремили, као и то што су током кампа научили.

Фото: Зимски горански еко-камп у Сремским Карловцима Фото: Покрет горана Новог Сада

Други зимски горански еко-камп “Потрага за природом” биће организован у два термина, од 9. до 11. јануара и од 5. до 7. фебруара.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести