МОСТ ФРАНЦА ЈОЗЕФА Продужен рок за идејна решења

Због измена и допуна конкурсне документације, продужен је рок за предају идејних решења за нови мост на стубовима некадашњег моста Франца Јозефа, тако да ће учесници радове моћи да предају до 5. новембра.
Stubovi nekadašnjeg mosta Franca Jozefa Foto: V. Fifa
Фото: Стубови некадашњег моста Франца Јозефа Фото: В. Фифа

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је урбанистичко-архитектонски конкурс 23. августа, а документација је допуњена с 18 страна урбанистичких услова, као и одговарајућих графичких прилога.

Идејна решења с конкурса послужиће као основа за градњу новог објекта преко Дунава, као и за уређења тог дела Новог Сада и Петроварадина. Осим тога, Градска управа тражи и пројекат тунела и пешачко-бициклистичке везе с обе стране реке и околине, односно између рекреативне зоне Кеја с новосадске стране и Дунавског бедема с петроварадинске.

Од учесника се очекује да предложе ново просторно и конструктивно решење пешачко-бициклистичког моста и тунела с приступним комуникацијама, везама с новосадске и петроварадинске стране, односно с Кејом жртава рација – Сунчаним кејом и Булеваром цара Лазара, као и с Каменичким путем преко дела Дунавског бедема, затим комуникација лифтом с Горњом тврђавом из зоне тунела и веза с Прерадовићевом улицом и Горњом тврђавом у зони објеката „Ловотурса”, као и припадајућих површина око тих објеката.

Такође, требало би дефинисати начин обликовања свих приступних пешачко-бициклистичких комуникација, тунела, детаља партерног уређења, озелењавања, али и расвете околних површина. Приликом осмишљавања и разраде детаља, требало би имати у виду и могућност фазне реализације пројекта.

Резултати конкурса биће објвљени на сајту Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, као и на порталу јавних набавки. За прва три рада обезбеђене су новчане награде, и то четири милиона динара за прво место, 2,5 милиона за друго, док ће за трећенаграђено решење бити издвојено милион динара. Осим тога, одабрани жири моћи ће да изабере и један рад за откуп у вредности од 200.000 динара. Будући да је конкурс конципиран као наградни те да је уједно и необавезујући, Град неће морати да склапа уговор с пројектантима.
 

 Ј. В.

 

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести