Милованчев: Нови власник Луке Нови Сад може зауставити извоз

Најава приватизације Луке Нови Сад изазвала је изненађење код менаџмента предузећа, будући да та једина државна лука у Србији у протекле две године остварује добре резултате

и да до пословодства нису допирали сигнали, званични и незванични, о томе да фирми следи промена модела власништва. Директор Луке Нови Сад Александар Милованчев изјавио је  да нема коментар, те да ни  није успео да успостави контакт с Министарством привреде, које је у уторак објавило писмо о заинтересованости и позвало инвеститоре да до 30. марта доставе понуде, предложе модел продаје, инвестициони програм и план пословања.

Милованчев је подсетио на то да је покушаја да се Лука Нови Сад приватизује било 2004. и 2008. године, „за време динкићеваца и осталих, па да и сами потражимо одакле сада траг долази”.

– Лука је изузета из приватизације 29. јануара 2014. године, о чему постоји решење, а три месеца касније, 14. априла исте године, Агенција за приватизацију је донела закључак да се власничка трансформација обуставља – навео је Милованчев. – Због тога смо непријатно изненађени јер нисмо уопште обавештени о томе да је продаја поново актуелна и да решење и закључак које имамо више не важе.

Лане је Лука претоварила више од милион тона робе.

– Између 30 до 40 одсто укупног извоза житарица иде преко новосадске Луке, па уколико предузеће промени власника и постане приватно, може се зауставити извоз и будући купац довести у монополски положај – предочава директор.

По његовим речима, у протекле две године у ревитализацију лучке опреме уложено је око 140 милиона динара, што је предузеће остварило од сопственог новца.

– Лука Нови Сад је база за америчку компанију из аутомобилске индустрије Лир, произвођача пресвлака за седишта и електиричних каблова, којој је издато око 10.000 квадрата лучког паркинга ради обуке  радника – казао је Милованчев.

Подсећамо, Лир би требало да почне да ради у радној зони Север 4 од новембра ове године и да запосли више од 2.000 радника, што је за Нови Сад од прворазредног значаја због велике незапослености и слабе привредне активности.

Од Министарства привреде  нисмо успели да добијемо одговор на питање шта је државу навело на то да продаје новосадску луку, будући да једино она привређује, док су остале после власничке трансформације у лошој позицији, таворе или не раде.

З. Делић

Фото: архива Дневника

 

 

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести