Милиционери на бициклима контролисаће непрописно паркирање

Сектор комуналне милиције Градске управе за инспекцијске послове добиће током лета десет бицикала са по две камере и пет аутомобила са по пет камера, док ће цео систем који ће проверавати непрописно паркирање бити оспособљен најкасније до краја године, рекао је за „Дневник” члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић.
2
Фото: pixabay.com

Како додаје, електрични бицикли чувају животну средину и олакшавају пролазак кроз град у пешачким зонама, на тротоарима и бициклистичким стазама, док аутомобили, поред контроле непрописног паркирања, могу да се користе и за остале послове комуналне милиције.  

– Пројекат смо припремали скоро годину дана и имали неколико састанака са стручним људима из Београда и Ниша, где се већ примењује сличан систем – казао је Јелушић. – Фокусирали смо се на отклањање недостатака, што је у случају система „Око соколово” непрописно паркирање возила на тротоарима, који су камерама у возилу невидљиви уколико су заклоњени другим возилима. Зато смо се одлучили и за бицикле са камерама, али са јединственим информационим системом у позадини.

Фото: Dnevnik.rs

Радни назив тог пројекта је „НСпатрол”, а поједина удружења захтевају да се повисе казне за оне који паркирају на бициклистичким стазама и тротоарима.

– Тендером смо тражили информациони систем који ће прихватити податке са камера аутомобила и бицикала и аутоматски их, у реалном времену, проследити информационом систему при Министарству унутрашњих послова – истакао је он. – На тај начин ћемо добити податке о власнику аутомобила или ономе ко га користи, а прекршајни налози комуналне милиције ће стизати на кућну адресу. Са тако креираним системом за проверу непрописног паркирања елиминисаћемо људски фактор, лична познанства и друге негативне утицаје, те сматрамо да ће он пружити већу једнакост грађана.

Јелушић је истакао да ће бити возила изузетих од кажњавања, попут возила Хитне помоћи, али ће њихов списак бити јавно истакнут на сајту Градске управе за инспекцијске послове, чија израда треба да буде завршена такође крајем ове године.

У првим месецима рада „НСпатрол” система, планира се и мапирање свих простора за паркирање у граду, а не само паркинга који су у систему наплате.

– Катастар путева, као независан пројекат, знатно ће допринети побољшању рада овог система јер ћемо имати лоцирана и сва паркинг места посебно, због санкционисања оних који заузимају два или више паркинг места – истакао је Јелушић и најавио израду тог Катастра за наредну годину. – Иако ће систем бити оспособљен крајем године, молимо суграђане који се непрописно паркирају да већ сада мењају навике, будући да неће бити пробног периода у раду система „НСпатрол”.


Током лета испорука

Уговор о куповини десет бицикала са камерама за евидентирање прекршаја, вредан 13.434.000 динара са ПДВ-ом, потписан је са новосадском компанијом „Ада систем”, а рок за испоруку је два месеца. Рок за предају понуда за куповину пет аутомобила са камерама је истекао, те се одлука комисије и потписивање тог уговора очекују до краја месеца, а након тога и испорука возила.


Како би се утврдило да ли је возило у прекршају или је само кратко заустављено због посла или хитне ситуације, комунални милиционери ће истом рутом пролазити два пута. Јелушић је најавио и посебан састанак са новосадским таксистима, којима је саставни део посла заустављање на саобраћајницама приликом укрцавања и искрцавања путника, како би се пронашло прихватљиво решење које је у складу са законом, а које минимално угрожава њихов рад.

– И пре одлуке о имплементацији овог система, градоначелник Милош Вучевић је најавио да ћемо број комуналних милиционера подићи на приближно 100 извршилаца и близу смо тог броја – рекао је Јелушић. – Овај систем неће захтевати додатне људске ресурсе, јер ће толики број извршилаца бити довољан за планирани обим ових и других послова. Додатна предност коју бицикли и аутомобили са камерама носе јесте то што ће милиционери, и када одлазе на интервенцију, уједно снимати непрописно паркирана возила.

Иначе, казна за паркирање на зеленој површини за правна лица износи 250.000 динара, а за непрописно паркирање на месту које није јавна површина 150.000. Казна за физичка лица која паркирају на зеленој или другој површини која није предвиђена за то јесте 25.000 динара.

        Д. Андулајевић

        Фото: Д. А. Пиксабеј

Beba
10.08.2022 • 12:14
Da li bi neko mogao malo da kontroliše vlasnike pasa koji ostavljaju izmet svojih ljubimaca na svakom koraku. Više nemamo gde da spustimo dete a kamoli da se igra. Pogledajte nekada lepu Radniničku ulicu zasuta je kerećim izmetom, užas.
Alex
10.08.2022 • 12:40
Sram da vas bude....Samo stežite....
Стеван Николић
10.08.2022 • 14:12
Како компанија "Ада систем" успешно вишеструко наплаћује електричне бицикле?! 11000 € по комаду?!
Па цене се крећу од 700€ до 4000€ за врхунске, далеко квалитетније од ових на слици! Како се оваква пљачка јавног новца допушта???
EUR/RSD 117.3179
Најновије вести