Метадонски центар и Кинеска четврт као трн у оку

Дешавања око Метадонског центра, тачније, нарушавање јавног реда и мира од зависника –корисника поменуте установе, те несносна бука која долази из локала смештених у Кинеској четврти, и даље, очигледно, представљају трн у оку дела Новосађана, чији су се представници јуче појавили у Скупштини града на седници Комисије за представке и предлоге грађана.
Metadonski centar.jpg
Фото: Dnevnik.rs

После једномесечне паузе, пошто августовска седница није одржана због годишњих одмора, Комисија се јуче суочила с два, како је изнето, очигледно озбиљна проблема. Нарочито је апострофиран онај у вези с Метадонским центром у Улици Миколе Кочиша, а по речима станара те улице Страхиње Бојовића, крајње је време да се поменути објекат измести на другу локацију.

"Не смета нама проблем зависника – њих треба лечити, али у установама под надзором, а не да сваки дан стрепимо од провала, туча, свађа, диловања и дрогирања на јавном месту", јасан је био Бојовић. Он каже да је овде је реч о евидентном кршењу јавног реда и мира, који полицијска патрола не може да реши. То мора да учини Град.

Бојовић каже да га је посебно забринула изјава за РТВ начелника Клиничког центра Војводине проф. др Николе Сланкаменца, који је за кориснике центра најавио постављање салетле и клупа да би се пријатније осећали. Он се запитао каква су онда права житеља околних кућа нагласивши да његова породица, као и комшијске, постају таоци метадонских зависника и њиховог непримереног понашања.

Фото: Dnevnik.rs
Други проблем изнела је Славица Мучибабић из Шекспирове улице, а тиче се несносне буке која долази из локала, клубова и „дискотека” смештених у Кинеској четврти.

"И сама припадам рокенрол генерацији, али ово што ми чујемо ноћу није музика, већ само добовање басова, од којих не можемо мирно да спавамо", рекла је Славица Мучибабић, и додала да је лично отишла да поразговара с корисницима једног од клубова, али је добила непристојан одговор. Она каже да јој је најгоре када се четворогодишњи унук пробуди у три сата ујутро и плаче, а нешто старија унука је моли да „утишам музику” јер не може да спава од буке. То није нормалан живот.

Она је истакла да је у клубу затекла 11 корисника којима је „омогућено да целу ноћ тероришу” на десетине хиљада становника.

"И таман када дочекате дан и помислите да ћете се одморити, машине „Градског зеленила” пред нашом зградом почињу да секу дрва, што ствара нову буку. Ни у поподневним сатим није боље, пошто у поменутим клубовима у Кинеској четврти већ крећу тонске пробе за вечерње догађаје и тако из дана у дан", пожалила се Славица Мучибабић, у нади да ће Град нешто предузети по том питању.

На сугестију да је покренут „Диван” о Кинеској четврти, рекла је да је брзо одустала од учешћа јер је закључила да су тамо најзаступљенији власници занатских радњи, које само интересује на којој локацији ће добити ново место за рад.

Председник Комисије за предлоге и представке грађана Марко Јовановић обећао је да ће изнете проблеме чланови размотрити и обратити се надлежним инспекцијама и институцијама у циљу њиховог решавања, а одговори ће у писаној форми уследити за месец дана.

На јучерашњој седници се, због проблема са захтевом за „измештање дечјег игралишта из Улице Стевана Чаленића”, појавио и подносилац представке Мирослав Николић, коме је речено да је Комисија добила предмет, те да писани одговор може да очекује за месец дана, а случај је продужен због августовске паузе.

Пошто усмено није могао да добије тражени одговор, Николић је потом демонстративно напустио салу.

Петиција и због грађана

Станар Улице Миколе Кочиша, Страхиње Бојовића донео је видео-материјал снимљен на лицу места и петицију 123 становника из Миколе Кочиша, Дринске, Лединачке и околних улица који захтевају измештање центра. Сви они брину за личну безбедност и безбедност своје деце, услед чега је најављен и збор грађана њихове месне заједнице.

С. Савић

oldlala
07.09.2017 • 09:52
Zasto komunalna policija nereguje ako treba u saradnji sa pravom policijom,ili je to problem koji radje nebi resavali jer bas nije lako resiti?
EUR/RSD 117.2767
Најновије вести