МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ Шарен астал у вртићу „Различак”

Малишани из вртића „Различак” на Лиману имали су прилику да пробају здрава јела која су за њих припремили студенти Фармацеутског факултета Привредне академије, Одсек здравствена нега и ученици Средње еконимске школе „Светозар Милетић” са Смера кулинарски техничар.
1
Фото: Dnevnik.rs

Малишани су се гостили са „сланих тањира”, на којима су се нашла барена јаја, туњевина, зелена салата, салама, сир, парадајз, паприка и две мале кифле, те са „слатких воћни тањира”, на којима су биле послагане кришке јабука, крушака и грозд грожђа, као и суве шљиве, смокве и кајсије, а послужен им је и јогурт.

– Циљ акције је да се деца упознају са здравом исхраном и начином спремања таквих оброка, али да учествују у њиховом припремању да би лакше сазнали шта спада у здраве намирнице, те које се једу сирове, а које скуване – објаснио је специјалиста медицине рада др Синиша Ђекић. – Желимо децу да одвојимо од брзе хране, газираних сокова и шећера, а да у исхрану уведу више воћа, поврћа и природних сокова. Осим тога, током Месеца здраве исхране акценат стављамо нарочито на минерале који су неопходни за функционисање људског организма, међу које се убрајају калцијум, фосфор, магнезију калијум, гвожђе, цинк, селен...

По речима лекара специјалисте хигијене др Драгане Балаћ, у ПУ „Радосно детињство” запослени воде рачуна о томе да се за малишане припреме одговарајући јеловници. Она је напоменула да проблеми с повећањем телесне масе и неправилна исхрана деце најчешће почињу у основној школи, поготово у вишим разредима. Тада ученици сами бирају шта ће јести за ужину, а њихов избор најчешће пада на нездраву храну. Др Драгана Балаћ је због тога апеловала на родитеље да воде рачуна о исхрани деце током читавог одрастања јер брига о здрављу је сложен и континуиран процес који траје током читавог живота.

Матуранткињи Средње еконимске школе „Светозар Милетић” Јелени Гагаић требало је неколико минута да лепо аранжира „тањир здравља”.

– Баш ми се свиђају овакве активности, посебно јер имамо прилику

да малишанима покажемо примере здраве исхране и да их научимо корисним стварима – казала је Јелена, додавши да други пут учествује у акцији и да се увек обрадује деци која су комуникативна, радознала и желе да пробају све намирнице.

Приказ припреме јела организовао је Институт за јавно здравље Војводине под покровитељством Градске управе за здравство, а у оквиру националне кампање „Октобар – Месец правилне исхране”.

Текст и фото: С. Ковач

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести