Мали Кикинђани позвали Новосађане на Дане лудаје

НОВИ САД: Традиционална туристичка манифестација „Дани лудаје”, 34. по реду, уз велики број познатих, али и нових садржаја, биће одржана од 19. до 22. септембра у Кикинди, саопштено је на конференцији у просторијама Туристичке организације Новог Сада.
dani ludaje
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Поводом тога, представници Града Кикинде и њихови мали суграђани посетили су наш град и, пролазећи центром града, обучени у боје јесени и мотиве бундеве-лудаје, уз музику и песму, позвали Новосађане да посете манифестацију.

Током четири дана, у такозваној највећој гостинској соби Европе посетиоце ће дочекати чувени „Банатски фруштук“, у оквиру којег имају могућност да пробају специјалитете тог краја, а посебна атракција, као и увек, биће више од 500 маскираних предшколаца који продефилују градом обучени у плодове јесени, док културно-уметничка друштва приказују свој програм.

Кад је реч о новим садржајима, ове године организујемо такмичење у уметничком резбарењу бундеве, истиче руководилац Одсека Града Кикинде за послове развоја Јасмина Миланков. Прошле године, додаје, су имали малу промоцију и уверили се у то да су наши суграђани изузетно заинтересовани за то, а сада ће се десет мајстора карвинга такмичити и правити уметничке радове.

Уз то ћемо имати и промоцију пива од бундеве, у оквиру које ће се представити наши млади суграђани који га праве. Традиционално најинтересантнији сегмент и срж манифестације је мерење најтеже и најдуже бундеве, поручила је Миланков.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Неизоставни су и вечерњи концерти који употпуњују програм. Прве вечери манифестације гостима ће се представити хор и оркестар Културног центра Кикинде, а друго вече следе наступи Жељка Јоксимовића и Аце Лукаса. Субота, односно треће вече, доноси искорак у виду кубанске музике и обраде наших песама у ритму салсе, а потом наступе Митра Мирића и Драгане Мирковић. Последње вече традиционално је резервисано за рок звук, те ће посетиоци имати прилику да гледају и слушају групе „Инвазија” и „Деца лоших музичара”. 

Манифестација „Дани лудаје” представља нераскидиви део традиције и препознатљиви симбол града. Од скромне градске приредбе у почетку створена је манифестација која промовише све туристичке, али и привредне и културне потенцијале Кикинде, као и вредности севернобанатске средине, не само у нашој земљи него и у иностранству. Манифестацију сваке године посети више десетина хиљада гостију из земље и иностранства.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Кикинда ће ове године први пут бити представљена у Мађарској и „Дане лудаје” промовисати на њиховој сродној манифестацији 14. септембра у граду Рацалмаш. Уједно ће позвати тамошње победнике – власнике три најтеже бундеве – да буду гости Кикинде и такмиче се и код нас.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести