Мајка четворо деце бесплатно шије памучне маске свима којима су потребне

Потражња за заштитним маскама и рукавицама је све већа, а њихов дефицит све израженији те су људи у паници јер не могу да их набаве да би заштитили себе и своје ближње.
д
Фото: Dnevnik.rs

Млада суграђанка Дајана Миковић, мајка четворо деце, и поред свих обавеза које мајчинство носи, желела је да да допринос у овим тешким временима, шијући маске и поклањајући их.

- Шијем памучне пелене за бебе, што ми је издувни вентил, и када је кренула ова фама око несташица маски, прво за себе нисмо могли да их нађемо, а ни за наше старије ближње, па сам помислила да могу ја да их сашијем – почиње причу Дајана. – Затим сам огласила на мом „Фејсбук” профилу позив пријатељима да ме контактирају ако желе маске и да ћу их бесплатно сашити, кад већ имам могућност. Међутим, то је добило мало веће размере, а пошто сам повезана с добављачима материјала због шивења пелена, замолила сам их да ми поклоне вишак материјала, за шта су имали потпуно разумевање. Одазвали су се мојој молби и тако је кренуло.

Како каже наша саговорница, маске шије од материјала који је 100 одсто органски памук. У почетку, када је све радила сама, требало јој је око сат и по – два да направи једну маску јер је посао подразумевао сецкање материјала, кројење и шивење. Међутим, повезала се са женом која има индустријске машине те јој је она много помогла тако што је сав материјал који има и искројила, и сада може брже да се посвети шивењу јер је потражња из дана у дан све већа.

Фото: Dnevnik.rs

Обавезно искувавање и пеглање пре коришћења

Наша хуманитарка Дајана Миковић објашњава да људи праве велику грешку јер једну памучну маску носе по цео дан, што уопште није добро. Она већ после два сата губи свако својство и нема више заштитну функцију. Стога је веома битно је после тог време скинути, искувати и испеглати пре него што се поново стави на лице.

– Битно је њихово правилно одржавање, а пошто је речено да вирус умире на температури већој од 23 степена, ипак је савет да се памучне маске перу на минимум 60 степени – каже Дајана, додајући да је након сушења обавезно и пеглање, нарочито проћи врелом паром из пегле због дезинфекције, јер им је то стерилизација. – Тек након свега примењеног спремне су за употребу.


– Сада ми треба свега три минута да је направим, све радим по шаблону медицинских маски, не правим кројеве с интернета – кажа наша саговорница. – С обзиром на то да сам много заузета око шивења, имам помоћ од супруга и најстаријег сина, који раде све остало по кући - чувају млађу децу, одржавају кућу, усисавају, перу судове, перу и шире веш и слично, а ја сам фокусирана само на шивење. Ко год ми се јави и колико год маски треба, а стварно се многи јављају, ја им сашијем. И даље је велики проблем око њихове набавке и не знам шта ће бити до краја, али докле год буде требало, ја ћу их стварати.

Како каже ова млада мајка, до сада је сашила око 100 маски, које је поделила женама које су јој се прве јавиле на „Фејсбук„ профилу, а то су труднице и мајке мале деце јер им је психички лакше да имају заштиту, што је и разумљиво у тренутној ванредној ситуацији. Осим за њих, доста маски је  Дајана сашила сестри и другарицама које раде у болницама јер су им маске најпотребније.

Текст и фото: И. Бакмаз

Tanja
22.03.2020 • 15:54
Svaka čast! Žena ima četvoro dece. Sve se može kad se hoće!
Зоро
23.03.2020 • 09:29
Браво Дајана! За пример свима који не знају шта ће са собом у овој осами.
EUR/RSD 117.5912
Најновије вести