Магла и загађен ваздух утичу на здравље

Магла, која се на наш град спустила током викенда, ни јуче се није повукла.
 Magla
Фото: Дневник (В. Фифа)

Осим значајно смањене видљивости, која представља отежавајући фактор у саобраћају, сиво и магловито време утицало је на расположење, али и на здравље Новосађана. Већина се, у таквим случајевима, жали на отежано дисање, иритацију очију и кашаљ, што је вероватно последица и лошијег квалитета ваздуха.

Наиме, квалитет ваздуха у Новом Саду ни претходних дана није био на завидном нивоу, а суспендоване честице веће од 10 микрометра (ПМ 10 – невидљиве убице из ваздуха, које су саставни део прашине и представљају смешу дима, чађи и киселине, уз тешке метале попут олова, никла и арсена, а настају као последица комбинованог утицаја грејања, саобраћаја и индустрије) и од 2,5 (ПМ 2,5) и јуче су, посматрајући сатне вредности на сајту Агенције за заштиту животне средине, узроковале загађење. Те честице су на мерном месту у Руменачкој улици у одређеним сатним вредностима јуче прелазиле толерантну вредност. Уколико се погледају сатни подаци за претходну недељу, може се видети да смо најтеже дисали 10. јануара у 17 часова, када је, на истом мерном месту, вредност ПМ 10 честица била готово четири пута већа од толерантне, тј. око 294 микрограма по кубном метру. Истог дана измерена је и повишена концентрација штетних честица већих од 2,5 микрометра (ПМ 2,5), чија је вредност у 18 часова била око 164 микрограма по кубном метру.

Загађен ваздух утиче на акутна и хронична обољења плућа, срца и крвих судова. У условима загађеног ваздуха лекари саветују да, посебно осетљиве особе које већ болују од срчаних и плућних обољења, али и деца, труднице, дојиље, стари и хронично оболели грађани, избегавају дужи боравак на отвореном.

– У случају повећања концентрације загађујућих материја у ваздуху не препоручује се обављање тешке физичке активности и дужи боравак на отвореном, посебно за наведене групе становништва – рекли су недавно у Институту за јавно здравље за наш лист. – Препоруке које се односе на побољшање квалитета ваздуха у животној средини деле се на: унапређење саобраћаја, озелењавање површина у насељима, регулисање начина грејања и избора врсте горива, спречавање спаљивања отпада на отвореним површинама, заштиту грађевинских објеката при реконструкцијама, обавезно пречишћавање ваздуха из индустријских постројења и друго.

Фото: У свим урбаним срединама, па тако и у Новом Саду, саобраћај представља један од доминантнијих извора загађења ваздуха Фото: В. Фифа

У Институту за јавно здравље Војводине су тада у изјави за „Дневник” додали да у свим урбаним срединама, па тако и у Новом Саду, саобраћај представља један од доминантнијих извора загађења ваздуха. Нагласили су и да квалитет ваздуха зависи од врсте, броја и активности извора загађења и климатских елемената, доминантно температуре, релативне влажности ваздуха, ваздушног притиска и струјања ваздуха. Имајући у виду да је претходних дана температура у граду варирала, те да се спуштала магла, може се претпоставити да су и овога пута климатски услови узроковали загађења и промене квалитета ваздуха. 

Премда валидност њихових података стручњаци оспоравају, резултати мерења квалитета ваздуха на сајту „Air Visual” стандардно су били знатно алармантнији у односу на оне који су објављени на сајту Градске управе за заштиту животне средине и државне Агенције за заштиту животне средине. На сајту „Air Visual” се као јучерашњи главни узрочници лошег квалитета ваздуха у граду наводе ПМ 2,5 честице. Тај портал прогнозира да ваздух у Новом Саду неће бити добар целе недеље, а да се посебно нездрав ваздух очекује 18. јануара. Подсетимо, из Института за јавно здравље наглашавали су да индекс квалитета ваздуха треба пратити на дневном нивоу, а не на сатном. Норматив његовог праћења у Новом Саду базиран је на 24-часовним вредностима, које су релевантне, за разлику од оних које се могу наћи на другим базама података које се односе на сатне вредности, попут сајта „Air Visual”.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести