Кроз спорт деца развијају здраве психичке, физичке и социолошке навике

Предиспозиција за здрав и јак организам у будућности је, између осталог, и бављење спортом и физичком активношћу у најранијем узрасту.
Različite fizičke aktivnosti probati do puberteta Foto: www.sportisimo.org
Фото: Различите физичке активности пробати до пубертета Фото: www.sportisimo.org  Različite fizičke aktivnosti probati do puberteta Foto: www.sportisimo.org

Веома је битно да деца од малих ногу стекну здраве навике, од којих је једна бављење спортом. Данас су деца оптерећена свим и свачим, јер им родитељи гурају много беспотребних обавеза у којима се они не сналазе и почињу да губе самопоуздање. Немају вере у себе и често брзо одустају јер се не проналазе у наметнутим активностима. Стога је битно пустити дете да само одлучи којим спортом жели или не жели да се бави.

Како нам је рекао професоро физичке активности Ненад Радоњић из Спортске породице „Спортишимо” не треба журити с уписивањем детета на спорт, јер малишани кроз њега треба да развијају и друге способности, а не да их губе.

– Оног тренутка када дете хоће да негде остане само, без присуства родитеља, оно постаје свесно свог постојања и доношења одлука, стога је то најбоље време да се почне бавити неким спортом – каже Радоњић. – У суштини је за децу најбоље да се баве различитим физичким активностима до пубертета, јер што више њих прођу, то стичу и развијају више моторичких навика те им је шира и њихова примена. Након напуњених десет година, може се кренути с одабиром неког спорта, док су до тог периода најбољи избор базичне спортске активности, попут атлетике, пливања, школице спорта, гимнастике, плесова, полигона свестраности и слично.

По његовим речима, клинци треба да се баве спортом из више разлога: због стварања креативних навика и здравијег погледа на живот, социјализације с околином, развоја физичких и моторних способности, као и менталних, али и стварања предиспозиција за здравији организам у одраслом добу и срећнији живот. Међутим, потребно је водити рачуна о много других аспеката у животу деце, да би се и на здравље могло утицати кроз спорт. Треба разликовати физичку активност од физичког васпитања, јер врхунски спорт јесте одличан, али рекреативни пружа многе предности које су у првобитном забрањене или редуковане.

Фото: Различите физичке активности пробати до пубертета Фото: www.sportisimo.org

– Физичка активност подразумева шетање, играње на игралишту или вожњу бициклом, док је час физичког васпитања, односно тренинг, осмишљен, реализован, праћен и исконтролисан од стручњака – каже наш саговорник. – Анализирају се сви покрети и дешавања на тренинзима и на основу тога се даље поступа у обликовању њиховог правилног извођења. За бављење спортом никада није касно, имамо бројне случајеве да се рађају врхунски спортисти, који су почели да тренирају тек у средњој школи. У спорту је најбитније предано радити, залагати се, трудити и посветити се одређеној активности, а таленат је способност да нешто брже, боље или лакше савладамо, при том трошећи далеко мање енергије, размишљања и физичког рада.


Бесплатно вежбање за предшколце и основце с Детелинаре

Спортска породица „Спортисимо” реализује пројекат бесплатног физичког васпитања већ трећу годину заредом и на тренинге долазе деца из вртића и основних школа с Детелинаре. Програм није обавезан, али је бесплатан, и деца долазе на час физичког васпитања, одраде наставну јединицу заједно с васпитачицама или учитељицом и то у сали „Спортисима”. 

- Ми обезбедимо потребне реквизите и салу смо и наменски направили тако да деца долазе код нас – каже Ненад Радоњић. – Шетња од установе до сале доприноси социјализацији са средином у којој живе, упознавању кварта у којем се крећу, а с друге стране остварујемо и сарадњу с локалном самоуправом, с месним заједницама, родитељима, клубовима и приватницима из окружења. Деца излазе из свог свакодневног окружења, упознају неког другог те ће касније у неким другим активностима моћи да повежу делове насеља и развију осећај оријентације. Сама та промена им много значи јер је приметно да су ведрији, срећнији и продуктивнији у својим редовним активностима.


Како каже, самопоуздање се код деце гради цео живот, а довољан је један несигуран поглед од особе којој највише верује да се оно сруши. Стога је у одрастању детета, нарочито у спорту, подршка најбитнија. Ту родитељи знају да прелазе границе, па су сувише наметљиви, превише заштитнички настројени, док су неки сувише неопрезни, па лажно подржавају своје дете. Искреност и умереност су најбоља препорука за деловање сваког родитеља.

Како нам је рекао Ненад Радоњић, „Спортисимо” нуди групне тренинге за децу свих узраста и с њима раде стручњаци, посвећени исправљању њихових деформитета. Малишани су данас неразвијени емоционално и ментално, моторички су закржљали, немају самопоуздања и те три ставке воде до тога да су деца данас пуна деформитета. Крива кичма је велики проблем, стога у „Спортисиму” имају програм развојне гимнастике. Атлетика је за предшколски узраст од пете до осме године, јер је то нека прва граница када деца могу почети да је тренирају. Осим тога, доступна је и Школица спорта и представља свеобухватан програм рада на развоју свих моторичких способности. Џез-балет за девојчице се показао као веома добар програм, а ту је и ритмичка гимнастика за девојчице. Оба спорта, између осталог, утичу на развој грациозности покрета.        

И. Бакмаз

Пројекат „Нови Сад – Спортом до здравља” реализовао је ДВП Дигитал уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести