Кроз игру и дружење изашли из сенке

Да би указало на значај бављења рекреативним спортом особа с инвалидитетом, Спортско-рекреативно удружење за децу и омладину с посебним потребама „Делфин”, у сарадњи са Српским савезом за рекреативни спорт особа с инвалидитетом „Роси”, организовало је  на Тргу слободе манифестацију под слоганом „Да се и ми чујемо”.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Кроз игру, забаву и дружење, своје спортске вештине је показало око 150 учесника из установа и удружења која се баве особама са сметњама у развоју.

Осим породице и пријатеља, такмичаре је бодрила и српска репрезентативка у паратеквондоу Дејана Бачко, која је том приликом напоменула да је, када човек нешто жарко жели и када има вере, све могуће те да се труд и рад исплате.

По речима члана Градског већа за спорт и омладину Огњена Цвјетићанинам, манифестација „Да се и ми чујемо” има вишеструки значај јер, осим што скреће пажњу на особе с инвалидитетом и њихове потребе, с којима грађани често и нису баш упознати, она промовише спорт и здраве стилове живота.

– Сведоци смо тога да у последње време спортисти с инвалидитетом бележе одличне резултате и они су прави пример како треба живети и борити се у животу – нагласио је Огњен Цвјетићанин, и пожелео свим учесницима да уживају у спорту, игри и дружењу, а организаторима да наставе да одржавју такве манифестације и наредних година.

Председник Спортско-рекреативног удружења за децу и омладину с посебним потребама „Делфин” Нино Манојловић подсетио је на то да то удружење већ десет година ради на развоју рекреативног спорта код особа с инвалидитетом.

– С децом и младима са сметњама у развоју на тренинзима раде професори Факултета за физичку културу – објаснио је Манојловић. – Трудимо се да што више допринесемо развоју њихових психомоторичких способности, али и социјализацији.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Потпредседница Савеза за рекреативни спорт особа с инвалидитетом „Роси” Марина Тадић казала је да је важно да се малишани кроз различите активности друже да би схватили да нису сами.

– Важно је да се родитељи баве децом с инвалидитетом те да малишани изађу из сенке и да се за њих чује да би схватили да припадају овом друштву – објаснила је Марина Тадић. – Манифестације попут ове између осталог и служе да се деца из различитих градова друже, али је то само неколико пута годишње, а с њима би требало радити свакодневно. 

Манифестација „Да се и ми чујемо” први пут је одржана у Новом Саду, а организована је уз подршку Градске управе за спорт и омладину и Покрајинског секртетаријата за спорт и омладину.

Ј. Вукашиновић

 

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести