Компанија „РЖД интернешенел” реновирала кабинет у Саобраћајној школи

Кабинет за учење руског језика у Саобраћајној школи „Пинки” реновиран је и унапређен новом опремом, намештајем и савременом интерактивном таблом, али и школским и дидактичким материјалима.
Kabinet za učenje ruskog jezika u Saobraćajnoj školi „Pinki” renoviran je i unapređen novom opremom  Foto: V. Fifa
Фото: Кабинет за учење руског језика у Саобраћајној школи „Пинки” реновиран је и унапређен новом опремом  Фото: В. Фифа

Тај пројекат финансирала је руска компанија „РЖД интернешенел” кроз свој хуманитарни програм, у оквиру којег је, пре ове, улагала у реновирање још четири школе у регионима у којима граде и модернизују железничку инфраструктуру Србије. Поводом завршетка реновирања кабинета, јуче је у Саобраћајној школи одржан свечани програм у оквиру пријема за представнике амбасаде Русије у Србији, градске управе Новог Сада, руководства „Железнице Србије” и других.

До сада је кроз хуманитарни програм, по речима заменика директора огранка „РЖД интернешенел” у Србији Мансурбека Бахтијаровича Султанова, инвестирано око 300.000 евра за реновирање учионица у школама у Врању, Панчеву, Голубинцима и Сремским Карловцима. 

– Као друштвено одговорној компанији, идеја нам је да свуда где градимо железницу, улажемо и у хуманитарне програме – казао је Султанов, подсетивши на то да од 2014. године раде на великим инфраструктурним пројектима у Србији. – Нама је посебно задовољство што смо уложили у реновирање кабинета баш у овој институцији која школује будуће раднике у железници, кадровске потенцијале за сва предузећа која су битна за ресорно министарство с којим сарађујемо.

Иначе, у тој школи тренутно око 80 ђака учи руски језик, а у томе им помаже професорка тог језика Верица Протић. Како је нагласила, та инвестиција ће им много значити у даљем раду јер сада имају све што им је потребно – и комплетну литературу, али и опрему.


Едукација

Компанија „РЖД интернешенел” гради нову железничку пругу на деоници између Старе Пазове и Новог Сада, која је предвиђена за вожњу брзинама до 200 километара на час, где гради вијадукт у плавном делу Дунава као и тунел „Чортановци”. Тим поводом руководство компаније позвало је јуче ученике школе „Пинки” да се упознају с технологијама које се примењују на том градилишту, али и предложили да им се организују едукативне екскурзије и предавања.


– Та инвестиција значиће другачији приступ самом процесу учења и настави, али ће и мотивисати наше ученике да на часовима њихов однос према учењу и раду мало буде другачији, да и сами себи постављају циљеве  – истакла је Верица Протић. – Значиће и то што ћемо с компанијом која је несебично помогла и опремила овај кабинет у будућности наставити сарадњу, да наши ђаци, осим учења руског језика, буду и стручњаци у својој струци уз њихову помоћ. То је квалитет више и мислим да ћемо сви заједно, и ја и ученици, бити на добитку.

Помоћница градоначелника Љиљана Коковић захвалила се тој компанији на донацији која је омогућила опремање и адаптацију тог кабинета, који ће пружити боље услове за учење руског језика.

– Учење руског језика у нашој држави има дугу традицију и сигурна сам у то да ће ученици ове школе на брз, лак и интересантан начин савладати градиво и научити руски – рекла је Љиљана Коковић, и додала да верује да ће ученици који буду научили руски језик бити прави амбасадори у свом знању и струци, те да ће ширити добре пословне односе између две пријатељске земље и градити нове мостове пријатељства.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести