Кларинетиста Славен Балаћ најмлађи члан Удружења музичких уметника Србије

НОВИ САД: Новосадски кларинетиста Славен Балаћ има само 14 година и не престаје да осваја свет и чини се као да за њега не постоје границе.
slaven balac
Фото: Dnevnik.rs

Недавно је постао најмлађи члан Удружења музичких уметника Србије и тако је сврстан у најужи ред реномираних извођача наше земље.

Осим тога, Славен завршава две основне школе – музичку “Коста Манојловић” у Земуну и ОШ “Жарко Зрењанин” у Новом Саду.


Солиста с два инструмента

Млади Славен Балаћ се најбоље осећа када има солистички наступ. Тако му је и жеља да једног дана буде солиста неке филхармоније, као и да предаје на неком универзитету. Жели да негује композиције домаћих савремених аутора, на чему су му и они сами захвални.

За мене и тату је значајно то што Славен, осим Б-кларинета који је уобичајен, свира А-кларинет и нови С-кларинет, који је откровење, а који изгледа као играчкица која високо пишти, али је веома захтеван. Кад се појави с два инструмента на сцени, музички педагози аутоматски знају да је у питању врло озбиљан рад, поносна је мама Мирјана Балаћ.


Од укупно сто бодова, колико се може понети из школе при упису у средњу, млади кларинетиста има преко 600 бодова више, а како се нашалила његова мама Мирјана, сигурно не из математике!

Нисам очекивао да ћу постати члан Удружења јер су се многи пријавили, а ја сам био и најмлађи, каже Славен и додаје како је „очигледно да је то што ради добро и успешно, тако да је баш задовољан“.

Који је сада његов задатак? Може ли у густи план и програм да стане још нека обавеза, нарочито ако се узме у обзира да је до сада Славен учествовао на 30 такмичења, на којима је освојио 19 првих места, осам других и два трећа?

На Славену је да напредује, расте и на сваке две године да прилаже шта је све урадио, објашњава мама Мирјана.

Како је даље рекла, то удружење је установа која штити и подржава таленте, организује концерте, промовише их.

Оно је савез који држи наша звучна имена, а чланство је врста велике почасти. Шта да вам кажем кад смо и тата и ја својевремено конкурисали, али смо одбијени. Наше дете нас је превазишло, каже мама Мирјана.

Славен није пао далеко од „кладе”.

Његови родитељи су такође музичари: мајка Мирјана је професор солфеђа и музичке културе, а тата Слободан професор и специјалиста кларинета.


Освојен Гран при у Москви

У оквиру 13. московског међународног фестивала словенске музике у Русији, одржаном током ове недеље, Славен Балаћ је освојио Гран при као апсолутни победник треће категорије за узраст до 14 година.

Уз клавирску сарадњу Еле Банковић, млади кларинетиста је изводио композиције “На младу недељу” Светислава Божића и “Рођендански мињон” Ненада Остојића за кларинет соло.


Иако његову будућност планирају сви заједно, ипак је на Славену да све одлучи.

Тако је за сада идеја да упише новосадску Музичку школу “Исидор Бајић”, по могућству по убрзаном процесу, а након тога да оде у Монтреал на “Мекгил” факултет, где га чека место.

Отишао би Славен и сад, али је још мали и морао би да плаћа школарину, што је за сада немогуће.

На неки начин ме радује што ћу остати у свом граду, ипак сам ја новосадски кларинетиста, искрен је млади музичар.

Да би се постигли такви резултати, неопходно је много одрицања – мање другара и дружења, слободног времена, сна...

Мање и фудбала, који је Славен као дечак играо и маштао да ће једног дана постати фудбалер.

Али – исплати се. Концерти и награде су непревазиђена сатисфакција која га испуњава.

Још увек смо мали и само добијамо одбијенице од свих фондова, и увек имамо довољно награда али не и довољно година, каже мама Мирјана.

Како је даље рекла, важно је да иде напред.

Услова има, ми му обезбеђујемо колико можемо. Желимо да има ширину, да га чују са свих страна, а његова одлука је последња, закључује мама Мирјана Балаћ.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести