„Киноплов” враћа у 20. век

Нове „Шетње кроз наслеђе”, пројекат иза којег стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, доносе причу о Новом Саду из угла седме уметности.
1
Фото: Киноплов

Уз пројекат „Киноплов”, Шетње ће оживети Нови Сад с половине 20. века захваљујући филмском и документарном материјалу Кино-клуба „Нови Сад”.

Први сусрет с Новим Садом из филмске архиве заказан је за 11. август у 21 сат на Брод театру, када ће бити приказан филм Боривоја Миросављевића „Последњи дани Шангаја”, као и низ кратких филмова и исечака из филмова који приказују Шангај, Кеј и Официрац, забележене камером пре готово 70 година.

„Киноплов” оживљава призоре Новог Сада из средине прошлог века, доноси путовање у време док су улицама града још увек саобраћали трамваји. Филмски снимци забележени камером чланова Кино-клуба „Нови Сад” су сведочанство о томе како се град кроз време мењао и непроцењив документ једног, преломног периода његовог развоја.

Током три Шетње, колико је укупно планирано пројектом „Киноплов”, кроз филмску архиву Новосађани ће чути приче о граду који се ужурбано мењао, о људима који су снимали филмове о његовом развоју, као и зашто је филмски аматеризам веома важан сегмент културног наслеђа.

Н.Х.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести