Карловачка гимназија као чувар културне баштине

У склопу обележавања 230 година од оснивања најстарије српске гимназије, у четвртак, 13. маја у 19 сати у Музеју Војводине у Новом Саду, Дунавска 35, биће отворена изложба „Карловачка гимназија као чувар културне баштине”.
1

Ауторке изложбе, прве од две планиране у овој години у част значајне годишњице, су Чарна Милинковић и Лидија Мустеданагић.

У великој сали Музеја Војводине биће изложено и јавности представљено културно наслеђе Карловачке гимназије, на које, пре свега, ауторке скрећу пажњу, а то су Спомен–библиотека и Волнијев хербаријум, као и наслеђе које се чува у збиркама тог музеја.

Како су навеле у каталогу: „изложбом о збиркама Карловачке гимназије издвајамо оно што данас представља њено највеће сачувано културно благо. Било га је много више, али судбина овог поднебља и чести ратови, нарочито Други светски рат, уништили су оно што је представљало вишегодишњи рад и развој Гимназије.”

Кроз ову поставку, публици ће бити представљени ретки примерци књига које се чувају у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије, као и делови Волнијевог хербаријума. Биће изложени и предмети који се налазе у збиркама Музеја, а уско су повезани са радом и развојем Гимназије.

Фокусом на збирке које су сачуване и велики књижни фонд Карловачке гимназије, Музеј Војводине формира наратив који ће обимом бити пријемчив за градску публику и омладину, истовремено уписујући Карловачку гимназију у историју музеологије. Културно благо Гимназије биће представљено у свом пуном опсегу на занимљив начин широкој публици.

Овом изложбом отпочиње обележавање јубилеја Гимназије, чији саставни део је и монографија др Жарка Димића, која треба да угледа светлост дана, као и изложба коју приређују др Гордана Петковић и Дејан Ђурђев.

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести