Карловачка богословија прославила свог заштитника

Недељу дана после Карловачке гимназије и друга средњошколска установа у Сремским Карловцима, само три године млађа од најстарије српске гимназије, Богословија „Свети Арсеније“, просавила је Дан школе.
karlov nagradjeni.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

На празник Светог Арсенија Сремца, који се од 1967. године обележава као заштитник Богословије одлуком Сабора Српске православне цркве, 10. новембра одржана је у Саборној цркви света архијерејска литургија коју је служио епископ сремски Василије, а увече у свечаној сали школе и светоарсенијевска академија.

Акадмија је, како је и напоменуо у поздравном говору ректор школе протојереј-ставрофор Јован Петковић, протекла у знаку два јубилеја – пет деценија откако Богословија ради под патронатом Светог Арсенија и 110 година од смрти патријарха Георгија Бранковића, великог српског и карловачког задужбинара у чије време је Богословија функционисала у рангу факултета.

Према речима ректора Петковића, за 50 година  из ове школе изашло је 49 генерација свршених богослова, а заслугом патријарха Бранковића подигнути су интернат у ком су ђаци из целе Србије и иностранства смештени, као и зграда у којој данас ради ова школа.

Прослава Светог Арсенија у Богословији је прилика за награђивање ђака. Осим за писмене радове на задату тему награђени су и они који су се истакли у ваннаставним активностима, за ревност у цркви, у појању, у обављању  амбулантских  дужности.

Две награде у том низу посебно се истичу - награди за најбољег ученика и признању које се зове „чисто срце“. Добитнике бирају сами ћаци, а потврђује их Наставнички савет.

Ове године за најбољег ученика проглашен је Филип Пекић, ученик петог разреда, док је награда „чисто срце“ отишла у руке такође матуранта Владимира Киселичког.

Њима је припао по златник, плакета и књига из Фонда патријарх Јосиф Рајачић, чији оснивач је потомак патријарха Љиљана Јеремић из Београда.

З. Мл

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Сремски Карловци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине)

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести