Капије Петроварадинске тврђаве отворене,  почео Егзит

Капије Петроварадинске тврђаве су отворене, Егзит је почео. Програм на главној фестивалској бини отвариле су познате новосадске „Фрајле”.
Frajle otvorile Egzit Foto: Dnevnik.rs/J. Ivanović
Фото: Фрајле отвориле Егзит Фото: Дневник.рс/Ј. Ивановић

Капије Петроварадинске тврђаве отворене су око 19 часова, а наш град још једном је пожелео добродошлицу љубитељима доброг зука из земље и иностранства. Гужве на улазу стварале су се још од касних поподневних часова, када су колоне верних егзиташа кренуле преко „Дуге” до Тврђаве.

Програм на главној фествалској бини отвариле су познате новосадске „Фрајле”.Након њих од пред публику изашла  још једна дама, позната кантауторка ЛП, коју многи сматрају модерном верзија Џонија Кеша. Рођена Њујорчанка, Лаура Перголизи таленат је доказала синглом „Lost On You”, који има више од 260 милиона „YоуТубе” прегледа.

Премијерка Брнабић на "Егзиту"

НОВИ САД: Премијерка Србије Ана Брнабић дошла је на фестивал "Егзит" који је вечерас почео у Новом Саду.

Премијерка је на 18. "Егзит", званично најбољи европски велики фестивал, стигла у пратњи своје девојке и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Премијерка је са осмехом на лицу пратила шоу кантауторке ЛП, а с времена на време разговарала са "егзиташима" који су јој прилазили да би разменили коју реч с њом.

 

Фото: Почело је, први селфи Фото: Дневник.рс/Ј. Ивановић

Церемонија отварања 18. Егзита, званично најбољег европског фестивала, почела око 22.40 и трајала до 23 часа, а публици је припрђен прави музичко-сценски перформанс инспирисан слободом. На мејн стејџу наступио је један од највећих балетских звезда данашњице играч, глумац и кореограф Сергеј Полуњин.

Фото: Ватромет на отварању Егзита Фото: Дневник.рс

Полоњину  се на сцени придружило више од 40 извођача, као и „Алмазијан симфони оркестар”, на чијем челу је јерменски виолиниста Хачатур Алмазијан.Након музичко-сценских наступа.Нешто после 23 сата приређен је величанствен ватромет,  после којег на главну бину стигао Фивер Реј, односно Карин Дрејер, чији ће наступ трајати  до пола сата после поноћи. После ње, на мејн стејџ ће изаћи хип-хоп звезде „Мигоси”, који ће се с публиком дружити до 2 сата после поноћи. 

Фото: Контрола на улазу Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Од 2.15 после поноћи до 3.55 часа наступа „Лоадстар”, музичко-продукцијски трио из Бристола, а од 4 до 6 часова је „Technique International Sound”, односно Andy Wright, Benjamin Wiggett и Simon Bassline Smith....

Р.  Д.

Фото: Игранка креће Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Нова познанства везује фестивалска наруквица

Замена ваучера за фестивалске наруквице могућа је од среде, и то на три пункта: у центру испред Српског народног позоришта, у Егзитовом кампу, као и на централном заменском месту прекопута „Ловотурса” у Петроварадину. Наша екипа је око 12 сати затекла огроман ред егзиташа који се протезао од почетка СНП-а до кафића „Театар”. Многи од њих су заузели место сат пре отварања пункта да би што пре обезбедили наруквицу. Међу њима нашли су се наши суграђани, али и туристи из Турске, Енглеске, Француске, Немачке и далеке Аустралије... И тако чекајући, стрпљиво, упознали су се, како кажуу шали, преко фестивалске наруквице.

Фото: Замена ваучера за фестивалске наруквице у центру испред СНП-а Фото:Дневник.рс/ И. Миклоши

Далибор Вучетић је дошао с Копаоника у равницу да би осетио надалеко познату Егзитову атмосферу.

„Први пут сам допутовао у Нови Сад, а током четири фестивалске ноћи очекујем незабораван провод“, поделио с нама Далибор.“ Другар је био већ четири пута на Егзиту па ме је убедио да му се придружим ове године јер је програм фестивала сваке године све бољи. Јако ми се допада Нови Сад. Није велика гужва, чини ми се да имате времена за све и да је темпо живота спорији у односу на Београд, у који често свраћам.“

Дузима Сапија смо затекли како се диви Цркви имена Маријиног, односно, како је сви познајемо, Катедрали.

„Егзит је фестивал који има моћ да споји све народе и културе“, сматра Дузима, који је дошао у наш град с Косова.“Сви који дођу на Егзит, ту су само из једног разлога – да се добро проведу и да слушају добру музику. Мислим да су велики фестивали одлична места за упознавање занимљивих људи које иначе не бисмо могли срести. Што се тиче музике, посебно се радујем групи „Мигос” јер нисам очекивао да ћу имати прилике да их чујем уживо. Осим тога, Нови Сад ме је одушевио! Нисам очекивао да се на архитектури види утицај Аустроуграске монархије.“

При крају колоне за замену ваучера пажњу нам је привукла весела дружина из Турске. Озан Ташлићукур је успео да убеди четири пријатеља да му се ове године придруже на Егзит фестивалу.

„Очекујем да уживам у добром друштву, сјајној музици, позитивној атмосфери и добром пиву“,нашалио се наш саговорник.“ Занимају ме велика имена попут Дејвида Гете, „Мигоса” и Грејс Џонс. На Денс арени наступа и неколико извођача из Турске па ћемо отићи да чујемо како звуче на великом фестивалу попут Егзита. Осим тога, приметили смо да је Нови Сад потпуно другачији од других градова. Долазим из Истанбула, који има популацију од преко 15 милиона становника па ми ваш град делује спокојно. Нема журбе, нема гужве и живот код вас тече полако.“

Габриеле Ешети Мулугето из Аустралије први пут ће отићи на  Егзит фестивал.

„Желим да чујем Дејвида Гету, Зигија Марлија, али нисам претерано узбуђена због „Мигоса” као остали јер њихова музика није по мом укусу“,искрена је била Габриеле, и додала да ће, пошто јој је мајка пореклом из Србије, током фестивала бити смештена код породице.

Купци четвородневних улазница потребно је да их замене за наруквице, док се дневне улазнице не мањају за наруквицу, већ је довољно да се она донесе на улаз. Радно време заменских места доступно је на сајту exitfest.org.

С. Ковач

Странце занима добар провод, храна и Штранд

По подацима Републичког завода за статистику, до краја маја у Новом Саду је боравило 76.808 туриста, а посетиоци из иностранства остварили су више од 100.000 ноћења. Током четири дана Егзит фестивала, организатори очекују додатан прилив туриста из свих крајева света –преко 55.000 њих из чак 70 земаља.

По речима портпаролке Туристичке организације Новог Сада Тихане Путин, инфо-центри ТОНС-а сваке године спремно дочекују посетиоце Егзита, али и остале туристе.

Фото: Странце занима добар провод, храна и Штранд Фото:Дневник.рс/ И. Миклоши

„Наша сарадња с Егзитом не заснива се само на помагању и саветовању туриста како да се снађу у Новом Саду и како да им боравак остане у лепом сећању“, објаснила је Тихана Путин.“ У склопу различитих манифестација и акција током целе године радимо на промоцији, како града, тако и највећег фестивала у региону.“

Она је истакла да је недавно завршен дводневни „OPENS Youth Fair“,  који је ове године одржан под слоганом „Летња авантура стартује с више узбуђења“. Он је имао за циљ да мотивише младе туристе да остану дуже у нашој земљи. Због тога су током манифестације, која је седми пут организована у сарадњи са Егзитом и под покровитељством Града Новог Сада, посетиоци могли да сазнају све што их занима о забави, фестивалима, те туристичкој понуди у нашем граду.

Како је објаснила Тихана Путин, и ове године Егзитов камп опремљен је публикацијама и информаторима који камперима могу помоћи при сналажењу у Новом Саду и околини. Осим тога, протеклих дана порастао је број оних који се распитују о могућностима које им будућа Европска престоница културе пружа.

„Туристи се најчешће распитују о томе где је пијаца, који клубови нуде најбољи провод, где се служи најбоља храна, а где најбоља кафа, те како да дођу до најлепше новосадске плаже Штранд, али и где могу пробати националне специјалитете“, навела је наша саговорница.

 С. К-ч и И. М.

 

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести