Калеидоскоп културе од 2. септембра у Новом Саду

НОВИ САД: Овогодишњи Калеидоскоп културе, један од највећих програмских лукова у оквиру пројекта "Нови Сад - Европска престоница културе", биће одржан од 2. септембра до 8. октобра, саопштили су данас организатори.
Kaleidoskop kulture 2021
Фото: Printscreen

Како је најављено, и ове године ће током пет недеља бити представљено пет врста уметности: ликовна, извођачка, књижевности, примењена и архитектура, чиме ће се кроз различите процесе спојтити уметници, установе културе, невладине организације, грађани и посетиоци.

За разлику од прошле године, овог пута ће се остварити и неколико сарадњи са европским партнерима манифестације, међу којима су Арс Електроника из Граца, аустријска галерија Ст. Полтен, европске амбасаде и други, а обновљена је сарадња и са Инфантом, Филмским фестивалом Обнова и ЦГА конференцијом.

У оквиру недеље књижевности биће уприличен прикладан програм, као и неколико изложби при недељи визуелне уметности, док ће фестивал затворити фестивал недељом применене у сарадњи са ПДП конференцијом.

Такође, у току трајања манифестације је планиран и концерт на отвореном испред зграде Бановине у Новом Саду, који ће допринети овом покрету промовисања слике разноликости овог града.

Одабрано 30 пројеката на конкурсу за Калеидоскоп културе

На конкурсу за учешће новосадских уметника на овогодишњем Калеидоскопу културе, који је организовала Фондација "Нови Сад - Европска престоница културе", одабрано је 30 пројеката, саопштили су данас организатори манифестације.

Како Калеидоскоп културе представља културу заједништва кроз пет недеља и пет врста уметности, одабрани пројекти обухватају сценску, извођачку и ликовну уметност, аудио-визуелно и дигитално стваралаштво, мултимедије, мјузикл, циркус, уличну уметност и слично, који су доступни на званичном сајту "Нови Сад - Европска престоница културе".

Овај конкурс, који је трајао од 7. јуна до 5. јула, покренут је у духу активирања свих релевантних актера на културној сцени, као и култних градских простора, културних станица и нових места и стављања истих у службу културе и уметности у оквиру овогодишње манифестације.

Посебан сегмент конкурса била је и пријава уметника за учешће на изложби коју ће Фондација реализовати у уметничкој галерији у аустријском Ст. Полтену, заједно са Покрајинском владом Доње Аустрије.

За то су одабрани пројекти две новосадске уметнице: "Outside, such a lonely place" Саре Масникосе и "Lost landscape" Јелене Гајиновић, а паралелно с тим, као производ сарадње с галеријом у Санкт Пелтену, аустријски уметници излагаће своје радове у Новом Саду у оквиру Калеидоскопа.

Осим тога, продужен је рок за пријаву на конкурс "Нова места", који Фондација спроводи заједно са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције - он ће бити отворен до 24. августа.

За јавне позиве и конкурсе покренуте у склопу предстојећег Калеидоскопа издвојено је 12. 5 милиона динара, а они се реализују у сарадњи са реномираним партнерима: поред галерије у Санкт Пелтену и Друштва архитеката Новог Сада, то су и институција за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија Арс Електроника, као и Аустријски културни форум и Центар за промоцију науке.

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести