Калеидоскоп: Караван културе у среду на Подбари

НОВИ САД: Караван – покретна културна станица, која у оквиру Калеидоскопа културе “довози” културу у различите делове Новог Сада, анимирајући локалне заједнице, заказује седам дружења у току септембра.
kaleidoskop
Фото: Ilustracija

У среду, 4. септембра, караван стиже на Подбару (Филипа Вишњића 19), где ће од 18 часова удружење “Шоља млека” и “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” организовати дружење и упознавање с грађанима.

Предах у средини радне недеље, уз дружење са комшијама, разноврсну музику д-џеја из екипе “Шоља млека”, која ће се такође побринути и за укусне залогаје – то све очекује Новосађане који живе на Подбари, новом простору за културу, али и оне који буду дошли до тог дела града у среду да се упознају са покретном културном станицом Караван.

Оживљавање града кроз културу и уметност главна је порука “Калеидоскопа”, а Караван томе доприноси јер покреће Новосађане, посебно оне који су до сада били мање укључени у културне програме, каже Милица Рашковић испред “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Нажалост у удаљеним деловима града раст становника није пратила и културна инфраструктура, а самим тим и квалитетни програми. Култура је ушушкана у центар града што је била културна политика многих других градова. Нажалост, не може свако у данашњем друштву приуштити одлазак у центар града. Оваква ситуација нас је инспирисала да покренемо нешто што се зове покретни културни центар или културна станица Караван која има за циљ да културно активира становнике из удаљених делова града или на неочекиваним местима и укаже на то како и отворени простори могу да се претворе у просторе за културу. Грађани Новог Сада биће у прилици да доживе трансформацију обичних простора у просторе за културу и креацију. Надамо се да ће их ово инспирисати да и сами после тога праве филмске вечери на трави или окупе комшије да уживају у новим укусима, објашњава Рашковић.

Подбара је једна од још шест локација у граду и зони 021 (Ириг, Беочин, Сремски Карловци) до које стиже “култура на точковима”, а од наредне седмице, сваки уторак и четвртак, до краја септембра, биће резервисани за садржаје на којима ће, у оквиру Каравана, заједно радити удружење “Шоља млека” и “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Тако ће Караван у оквиру Дунавских дијалога 12. септембра у Баноштору бити подршка уметничком оживљавању старе немачке цркве. Како би укључили студенте у културни живот града, два пута током овог месеца Караван ће пристати у студентски град где ће студенти из домова гледати представе својих колега студената са Академије уметности.

Посебна пажња је посвећена Клиси где је у плану изградња културне станице, а покретање овог дела града ће започети управо ппрограмом који ће Караван понудити на пољани иза Спортског центра 17. септембра.

Програми уз Дунав биће нови простори за излагање уметности и креативних радова младих неафирмисаних уметника.

“Калеидоскоп културе” је програмски лук иза ког стоји “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у “град сцену”. Део “Калеидоскопа културе” су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, “Калеидоскоп” кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације се могу пронаћи на сајту Калеидоскопа: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести