Каћки „Чварак фест” још једном оправдао очекивања

Јубиларни десети „Чварак фест” одржан је у Каћу.
1

Традиционалини војвођански специјалитет почео је да се у оранијама крчка већ од 10 часова, а у припремању чварака надметало се 50 екипа из земље и региона. Осим такмичарског дела, уприличен је богат културно-уметнички, као и изложбе ликовних и литерарних радова инспирисаних чварцима, али и пратећих машина и опреме.

На пољани, под и не баш ведрим небом, више од 100 излагача представило је своје производе, па су љубитељи доброг залогаја могли пазарити разне прерађевине од меса, традиционалне слаткише и колаче, мед и слатко од различитог воћа. Било је на тезгама и играчака, гардеробе, различитих рукотворина и сувенира, али и пића попут вина и, наравно, ракије.

– Без обзира на то што се неки оваквим манифестацијама подсмевају, то је добра прилика да се негује традиција – нагласио је председник Скупштине града Здравко Јелушић. – Веома је важно да покажемо да у граду културе, омладине, спорта и информационе технологије има места за традицију, карактеристичну за ово поднебље. Показало се да оно што карактерише неки народ и неку регију, може да се понуди и свету.

Јелушић сматра да је чварак, иако нуспроизвод месне индустрије, постао прави деликатес.

Овогодишњи фестивал, по речима организатора, има међународни карактер јер су се за спремање чварака пријавиле две екипе из Македоније и  једна из Борова, док су Грци с Лефкаде учествовали у културно-уметничком програму и приказали сплет националних игара карактеристичних за тај крај.

– Ове године пријавио се рекордан број учесника, односно 50 екипа и више од 100 излагача – објаснио је председник Организационог одбора „Чварак феста” Мирослав Пиљић, који се захвалио Граду на подршци. – Размишљамо о томе да у наредним годинама манифестација прерасте у сајам јер је Каћ добро позициониран, такорећи на раскрсници путева, али то зависи и од програма, односно да ли ћемо успети да га попунимо.

Домаћа екипа „Електро тим” на „Чварак фесту” је од самог почетка, а најбољи успех постигли су пре неколико година када су освојили друго место. Представник тима Ђорђе Личина из Каћа каже да им је на првом месту дружење и због тога највише и долазе.

– Људи се данас друже много мање него што би требало, а фестивал чварака је добра прилика да се народ окупи, забави и ужива у добром залогају – истакао је Личина. – Имамо свој опробан рецепт и држимо га се, а пошто су моји из Лике, држимо се рецептуре тог краја. Све је ствар укуса и из којег је ко краја. 

Сремци из Јарка, односно екипа „Коско”, први пут је учествовала на „Чварак фесту”, а у Каћ су дошли на наговор муштерије из Новог Сада. Вођа тима, месар Добрица Живановић, сматра да је сигурна рука најбитнија и кроз осмех напомиње да су дошли да победе. 


Присутан и НУРДОР

Поред казана за маст и чварке један кутак од самог почетка „Чварак феста” сваке године је резервисан и за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР, а како из тог удружења наводе, ту су да посетиоце упознају са својим деловањем и циљевима.

Из НУРДОР-а поручују да су им малишани на првом месту, те се труде да им обезбеде што боље услове лечења, као и помоћ родитељима оболеле деце.


На фестивалу су први пут и весели Македонци из Скопља. Чланови тима „Фаланга” очекују добар провод и дружење и напомињу да су због тога и дошли.

Испред библиотеке „Ђура Јакшић” организована је радионица за најмлађе становнике Каћа, па пошто још нису довољно стасали да крчкају чварке у казану, малишани су тај традиционални специјалитет месили од обојеног теста, уз малу помоћ васпитачица и родитеља.

Килограм чварака могао се купити за 800 динара, а поједини посетиоци с којима смо разговарали сматрају да је то ипак прескупо јер је реч о нуспроизводу који се у Новом Саду може пазарити за 700 динара.

Ј. Вукашиновић

фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести