Изнајмљивање станова све скупље у Новом Саду

Будући да је почетак нове акадамске године ту, све више студената је у потрази за становима у којима ће боравити током студија.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Иако је становање у студентским домовима јефтиније – у зависности од категорије дома цене се крећу од 1.400 до 1.800 динара месечно – због ограниченог броја места, многи студенти морају изнајмити стан или собу. Како тврди агенткиња за некретнине из агенције „Реал Хоусе” Сања Рафајловић, осим локације, која је главни фактор који одређује цену стана, улогу игра и његова опремљеност. Велику предност имају смештаји у близини факултета, или који имају директне аутобуске линије до њих.

Цене за гарсоњере могу прећи и 180 евра месечно, али и поред тога оне су најтраженије и њихови власници их врло брзо и лако издају. Међутим, студенти осим о кирији, морају да мисле и на трошкове које ће плаћати упоредо с њом. Такође, све више власника тражи плаћање депозита у висини једне кирије, тако да почетак боравка у новом стану може бити и те како осетан издатак.

– Гарсоњере иду од 130 до 180 евра, али пошто је септембар, цене су отишле горе и тешко је пронаћи нешто повољније пошто је све издато у августу – каже Сања Рафајловић. – Највише се траже Лимани. То је сваке године поприлично тражена локација, али ту је и Грбавица. Студенти Медицинског факултета углавном траже станове на Новој Детелинари.

Цене за гарсоњере могу прећи и 180 евра месечно, али и поред тога оне су најтраженије и њихови власници их врло брзо и лако издају

Млади који долазе у Нови Сад кажу да је због високих цена станова најбоља варијанта да пронађу цимера с којим би делили трошкове и кирију. Многи од њих су се, управо због високих цена најма станова, одлучили за унајмљивање соба, где је цена око 80 евра месечно.

– Прошле године сам унајмила собу код једне жене, али нисам могла да имам приватност која ми је потребна, како због учења, тако и због дружења – каже студенткиња Факултета техничких наука Теодора Протић. – Ове године сам одлучила да пређем у стан, али сам због високих цена кирије морала пронаћи цимерку. Битно ми је да је стан чист и опремљен, али постоје и власници који су преуредили своје таване и за то ставили нереално високу цену.

Новосађанин Ранко, који дуго издаје свој стан на Грбавици студентима, каже да не сматра цену кирије високом јер може неколико особа да живи у њему и да деле трошкове.

– Издајем овај стан студентима већ годинама и трудим се да он увек буде уредан и оправљен за следећег станара – каже Ранко. – Изглед стана у великој мери зависи од тога како се станар односи према њему, како га чува и како га држи уредним. Дешавало се да студенти поломе нешто и не пријаве то, па кад оду, остане на мени да га поправљам, зато сам и почео да узимам депозит.

Д. Макша

Max
29.09.2019 • 17:07
Mozda ovaj tekst naduvava cene garsonjera? Dvosoban stan, opremljen, uz male troskove moze da se nadje za 200 €. Sigurno da kirija unapred treba da se ostavlja stanodavcu jer mnogi POBEGNU i ne plate stanarinu, ni komunalije za tekuci a ni prethodni mesec, tako da je realno uzeti 2 iznosa stanarine unapred. Mnogi prave zurke, a stanodavci dobijaju prijave i placaju kazne. Treba biti realan,studentima retko ko zeli da izda uredjen stan, lazu da je za 2-3 osobe, a onda izdaju u podzakup jos za 2-3 osobe, i stanuju besplatno.
EUR/RSD 117.5872
Најновије вести