Изложба новосадских уметника у Холабруну

У аустријском граду Холабруну, у Галерији ГрензАрт отворена је изложба ликовних уметника из Новог Сада.
i
Фото: Youtube Printscreen

У питању је интернационална уметничка размена Cooperation Extended – Art Links у оквиру заједничког пројекта Културног центра Новог Сада и Међународног фестивала визуелне уметности Дунавски дијалози са аустријским ликовним удружењима.

На изложби учествују Данијел Бабић, Даница Бићанић, Маја Ердељанин, Горан Деспотовски, Јелена Ђурић, Горан Јуреша, Небојша Лазић, Лазар Марковић, Милета Поштић, Моника Сигети, Јелена Средановић и Георг Винокиц. Од дванаест излагача из Новог Сада осам је присуствовало отварању изложбе и провело неколико дана у Холабруну и имало прилику да се сусретне са локалним уметницима и упозна актуелну ситуацију на ликовној сцени у Доњој Аустрији.

Изложба новосадских уметника под називом “Камен – папир – маказе” наставак је успешне сарадње са аустријским удружењима. Прошле године дванаест холабрунских уметника представило је своје радове на изложби у новосадској Галерији Поклон збирке Рајка Мамузића, а у току 2014. реализоване су четири изложбе тридесетак уметника из Аустрије и Србије, у Медлингу и Бадену, као и Зрењанину и Новом Саду.

Новосадски уметници представљају се кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа: цртежима, колажима, литографијама, објектима, видео инсталацијама... Тема се односи на коришћени материјал са једне, а са друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут: питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања више силе која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо.

–  Игра “Камен-папир-маказе” се игра у двоје, постоје три симбола које играчи формирају својим шакама, песница за камен, испружена шака за папир и два пружена прста за маказе. Фактор среће или успешне психолошке процене противника утиче на одабир симбола које играчи показују. Мешање техника, прелазак из цртежа у графику, из графике у дигитални принт, из слике у објекат, из објекта у видео инсталацију, из инсталације у колаж, а из њега поново у цртеж одликују скоро све радове на овој изложби, попут популарне игре и у којој ни један субјекат, тема, ни техника није супериорнија над осталима, већ само у одређеном тренутку послужи као средство за лакше саопштавање идеје, као оруђе креативности - наводе организатори изложбе.

Изложба у Галерији удружења уметника ГрензАрт траје до 18. новембра.      

Н. Попов

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести