Изградња пет седмоспратница за Војску и полицију на Југовићеву

НОВИ САД: Изменама и допунама Плана генералне регулације простора за мешовиту намену западно од Суботичког булевара и северно од Булевара војводе Степе, чији је концепт био на раном јавном увиду до 26. јуна,  предвиђа се изградња пет нових стамбених објеката за припаднике службе безбедности, Војске и полиције.
jugovicevo
Фото: Dnevnik.rs

Они би требало да добију нове станове на простору Југовићева,  тик уз Ново насеље, где се на површини од 34,74 хектара планира градња тих пет нових стамбених објеката.

Овим изменама и допунама обухваћено је неизграђено грађевинско земљиште у јужној зони касарне „Мајевица”, чији је власник држава, а право коришћења има Министарство одбране. У оквиру пројекта Грађевинске дирекције Србије, на том месту већ је завршено и усељено шест зграда, док су три у фази изградње, а на два објекта су изливени темељи. Осим започетих објеката, планирана је изградња још пет нових седмоспратница, тако да ће северно од Булевара војводе Степе бити укупно 13 зграда с око 32 ламеле и приближно 1.984 станова, просечне величине 60 квадрата.

Унутрашњост стамбених блокова представљаће мирне зоне, у оквиру којих су планирани уређени и озелењени спортски терени и дечја игралишта с урбаним мобилијаром.

Урбанисти су простор западно од блокова становања наменили за основну школу и предшколску установу. Школски комплекс, који ће се градити на парцели површине 1,51 хектар, планиран је за око 600 деце, док је предшколска установа, за око 300 малишана, предвиђена на земљишту величине 0,76 хектара. Будући да је планирани број становника 7.000, неопходно је сместити 350 предшколаца, па ће преосталих 50 места бити обезбеђено на другом месту, у непосредном окружењу уз Булевар Европе.

У западном делу, на простору који припада касарни „Југовићево”, планирана је изградња атлетског стадиона који ће моћи да прими од 2.000 до 5.000 гледалаца, као и дворане за атлетска такмичења с 1.500 до 2.500 места. Осим тога, у оквиру спортског комплекса предвиђени су помоћни терени и стазе за загревање, простори за дечју атлетику и игралишта, као и површине за паркирање. У плану се наводи и да треба преиспитати могућност да се направе и отворени терени за спортове попут тениса, малог фудбала, трим-стазе...

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести