Изабрано 8 уметника који ће осликати покретни мурал у Новом Саду

НОВИ САД: Поводом иницијативе "Нацртај ми будућност Европе" која се одржава у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе, жири је крајем марта званично објавио имена осам младих уметника који ће заједно креирати покретни мурал у Новом Саду у периоду од 25. априла до 9. маја.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Осам младих уметника, 2 представника из Србије, Италије и Северне Македоније, и по један из Црне Горе и Албаније, које предводи Андреј Јосифовски - Пијаниста, чине репрезентативан тим који ће кроз колективни уметнички перформанс представити своју визију заједничке будућности европске заједнице.

Амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре каже да "култура и уметнички изражај не познају границе - они су неисцрпан извор инспирације који нам помаже у креирању боље будућности."

"Овом иницијативом смо желели да покажемо богатство и таленат младих европских уметника, као и њихов потенцијал да допринесу важним темама које ће одредити нашу будућност. ЕУ и Западни Балкан деле исту историју и културу, а ја сам убеђен и исту судбину. Мурали које ће ови уметници осликати заједно је још једна потврда нашег припадања истом културном простору" казао је Жиофре.

Одлуку о учесницима предстојећег догађаја донео је жири у саставу: Лазар Сакан, председник жирија, идејни творац и кустос галерије New moment, др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Галерије Матице Српске, Никола Џафо, један од наших најзначајнијих концептуалних уметника, као и два представника Делегације Европске уније у Србији.

"Велико ми је задовољство што имам прилику да учествујем у једном оваквом идејном пројекту од несумњиве културне важности. Мурал је, као вид перформанса исказан кроз сликарску и архитектонску технику, у последњих неколико деценија стекао заслужени уметнички кредибилитет. Процес селекције није био ни мало лак, пристигао је велики број квалитетних радова и био је изазов изабрати осам аутора који ће кроз слику и боје представити оригинално и инспиративно виђење будућности" рекао је Лазар Сакан.

Иницијатива "Нацртај ми будућност Европе", организована под покровитељством Делегације Европске уније у Србији, у сарадњи са компанијом New Moment New Ideas, партнерством са Градским већем за културу Новог Сада и Фондацијом „Нови Сад - Европска престоница културе", једна је у низу многобројних културних изведби које ће на друштвено ангажован начин представити Нови Сад, овогодишњу Европску престоницу културе.

У пограму "Заставе будућности" 200 младих уметника у Новом Саду

НОВИ САД, 19. априла (Тањуг) - Готово 200 младих уметника и уметница из око 20 земаља, од 28. до 30. априла, донеће нову енергију у Креативном дистрикту, у Новом Саду, у оквиру програма "Заставе будућности".

На око 70 догађаја млади ће кроз музику, плес, циркус, представе, изложбе, моду и различите активације преобликовати аутентичан простор индустријског наслеђа Новог Сада, представљајући тако и ново рухо обновљених простора који започињу креативни живот.

Визуелна уметност обухватиће четири несвакидашње изложбе - од дечијих радова, који припадају генерацијама деце више од пола века уназад, приказаних на изложби "Цртежи путују временом", преко студентских радова који осликавају њихову свакодневицу на изложби "Они живе", нове савремене уметничке праксе у виду "Разлика", па све до радова младих уметника који имају прилику да се изразе кроз иновативне уметничке форме, попут прве новосадске галерије на отвореном у оквиру изложбе "Отићи или остати".

"У питању су радови деце и омладине првенствено из бивше Југославије, али ту је и међународна колекција која обухвата 110 земаља света. Изложба је бити подељена по декадама, по павиљонима и на тај начин ће посетиоци моћи да прате тај развој и хронологију развоја дечијег цртежа. И на крају тог пута очекује нас један Павиљон будућности, као једна временска капсула где ће деца имати прилику да стварају", рекла је директорка Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, Љубица Танкосић.

Глас нових младих уметника чуће се на чак четири бине, широм Креативног дистрикта, кроз најразличитије музичке жанрове од џеза, рока, преко инди и попа, али и трепа, хип хопа и електро звука. Овом приликом, наступиће млади џез састави Артур Пошинг квартет, Any Key Трио, Кијубе, Хауптман, Пурпле ис the Цолор, Drumbooty, Абасе, Фронтлине Vibers, Турбојаж, потом представници новог "новог таласа" у земљи и региону Марко Лоуис, Скиер анд Yeti, Пеки Пеле, Фантом, Лука Рајић, КОИКОИ, Ситзпинкер, Xanadu, Там, Кене Бери, Нихил, Ба$ха, Спејс Нокси, Бигру, Паја Кратак, Но Филтер и Рођени, МицкаЛифа, Зои, Piqued Јацкс, Монохром, Коала Воице, Немања, Порто Морто, "ајзербитерлемон, као и ди-џејеви Yusyus, Себастиан Сћунд, Ђ Бенд, Стевие Whisper и Feloneezy.

"Уз много неповерења и критике започета је прича о простору Креативног дистрикта, али онда смо, захваљујући разговорима и дискусијама, а пре свега вери, дошли до овога што Нови Сад има данас и што му остаје као легат. Поново се покрећу погони у овим просторима, али сада не индустријски, него креативни и те погоне више ништа неће моћи да заустави. Са ветром у леђа који дају "Заставе будућности", млади уметници пишу нову историју уметничке сцене, која гради нове темеље, на старом и вредном културном наслеђу које смо обновили, сачували и ставили у функцију културе", рекао је директор Фондације "Нови Сад - Европска престоница културе", Немања Миленковић.

Уметнички израз младих користиће и језик театра, перфоманса и моде, и то на фестивалу примењеног позоришта "Уметност на длану", фестивалу уличног плеса Гроовин, циркуским радионицама и перформансима "Уравнотежи се! Циркусом до балаНСа", пројекту "Повезивање кроз моду", где ће се представити млади дизајнери и дизајнерке, као и у оквиру перформанса "Ecoute/Expansion" француске кореографкиње Кицу Дибуа, у сали компаније НИС, која је и спонзор овог програма.

"У овим програмима Град пружа огромну подршку и Европској престоници културе и установама и организацијама и кроз то чини да заједнички трасира пут будућим генерацијама управо младима који ће наставити даље да развијају ресор културе у нашем граду, да буду поносни на све оно што чине и што Српска Атина може да изнедри и покаже другима и да увек будемо пример добре праксе када је деловање у култури у питању", истакао је Члан градског већа за културу, Далибор Рожић.

"Заставе будућности" стављају фокус и на активацију и едукацију младих, и то кроз промоцију здравог начина живота, у оквиру Идеа Покретног коктел бара, ДДОР ćill оут зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, а ту је и радионица А1 Србија ? "Бољи ваздух за све" и "Ја као дигитални уредник/уредница", коју ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Сви програми на "Заставама будућности" су бесплатни, осим перформанса "Ecoute/Expansion", за који карте можете купити на свим Гигстикс продајним местима, као и путем сајта, а попуст од 50 одсто остварује се искључиво на продајном месту у Париском магазину, до 26. априла.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести