Из Новог Сада нови мостови шире се Европом

Највећи овогодишњи регионални самит руководилаца пројеката Европске престонице културе „ЕПК Ехо” од 11. до 13. јула окупио је у Новом Саду 20 представника из девет градова – Европских престоница културе и градова-кандидата за ту престижну титулу.
Druženje u dvorcu Eđšeg  Foto: Fondacija „2021”
Фото: Дружење у дворцу Еђшег  Фото: Фондација „2021”

У организацији Фондације „Нови Сад 2021”, током два дана одржане су сесије на којима су се се развијала нова партнерства, идентификовали заједнички пројекати и размењивало знање.Званични програм самита затворен је неформалним коктелом у дворцу Еђшег, који је, по организаторима, „послужио као савршен мизансцен за повезивање културних установа из Новог Сада с гостима из будућих и актуелних престоница културе”.

– Од самог старта смо имали тај слоган „За нове мостове” – прокоментарисао је за „Дневник” тај догађај директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић. – Кад причамо о нашем граду, он је отворио културу дијалога тамо где смо мислили да ћемо се сви побити, око Кинеске четврти, око било чега... Када причамо о тим „Диванима”, замисао је била: „Добро, хајде да причамо, не морамо се сложити, али ћемо се боље разумети”. Нама се чинило да је заправо исто то недостајало Европским престоницама културе, где смо видели да постоје неки контакти, али овако интезивни не. Сва искуства су специфична и не постоји копи/пејст модел.

Како каже, и сам је, током кандидатуре Новог Сада за ЕПК 2021, тражио савете од претходних Престоница културе, те је видео да је то „невероватно драгоцен процес”.

– Нама је значајно то да смо, на основу оцене Европског панела, на добром путу. Желимо то да учинимо и за будуће кандидате за ЕПК, да не греше тамо где су њихови претходници грешили – закључио је Миленковић.   

Оперативна директорка пројекта „Дебрецин 2023” Ђенђи Порколаб каже да јој је ово друга посета Новом Саду те да је у међувремену Дебрецин ушао међу три града-кандидата за ЕПК 2023. из Мађарске, од седам пријављених. Коначна одлука очекује се половином децембра.

– Ми на неки начин већ сарађујемо с вашим градом кроз учешће у радионицама, радом на заједничким пројектима и грађењем капацитета у сектору културе да би културни радници дошли до заједничког погледа на то шта је то заједничко градовима и нацијама, да би се нашла заједничка платформа и поља за сарадњу у будућности – истакла је Ђенђи Порколаб, указавши на одлично разумевање и сарадњу које имају колеге из Дебрецина и Новог Сада. – ЕПК је у вези с будућношћу и мислим да је ово добра прилика за градове да поново промисле о себи, где су сада, одакле долазе... Ово је добра прилика и да се виде заједнички недостаци. У овом региону државе имају заједничке друштвене проблеме и ми покушавамо да им приступимо кроз језик културе.


Кандидати и носиоци титула на једном месту

Регионалном самиту Европских престоница културе у Новом Саду присуствовало је десет представника градова-кандидата за титулу Европске престонице културе, и то Бањалуке и Мостара, градова-кандидата за 2024. годину, Дебрецина – града-кандидата за 2023. годину и Тиране, града који се кандидовао за титулу културне престонице 2024. године, а искуства и знања с њима разменили су уметнички и програмски директори из градова носилаца ЕПК титуле: Матера 2019, Пловдив 2019, Елефсина 2021, Ријека 2020. и Темишвар 2021. Током самита утврђена су 53 могућа заједничка пројекта, од којих је 41 детаљно анализиран.


Извршна директорка Европске престонице културе „Темишвар 2021” Симона Нојман казала је то да је чињеница да су и Нови Сад и Темишвар исте године престонице културе и да су географски близу, веома добра по цео регион и сама два града.

– Ако градови успоставе сарадњу, како кроз културне програме, тако и кроз инфраструктурне подухвате, цео регион ће осетити бољитак – навела је Симона Нојман, додавши да Нови Сад и Темишвар имају много сличности, али и много различитости које могу да истакну у години ЕПК-а. – Овај пут је то кроз културу, која показује своју моћ да развија регион, којем је заиста потребан подстицај.

Она је истакла важност тога да резултат актуелне сарадње Темишвара и Новог Сада буде видљив и након титуларне 2021. године, као и да се сарадња двају градова настави јер би то показало да су титуле ЕПК заиста добра инвестиција јавног и приватног сектора обеју градова. Као могућа поља сарадње, Симона Нојман је издвојила туризам, отварање аутобуских линија између Новог Сада и Темишвара, а у култури Егзит већ сарађује са сестринским фествалом Револушн у Темишвару.

– То јесте независан сектор, али бисмо волели да видимо и званичну сарадњу, најпре међу универзитетима, музејима, позориштима... – закључила је извршна директорка ЕПК „Темишвар 2021” Симона Нојман.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести