Из Хрватске на Егзит стиже 5.000 гостију

Овогодишњи Егзит по готово свим параметрима надмашиће сва претходна издања у две деценије постојања највећег фестивала на овим просторима, оценили су организатори.
„Exit Village”, bio je najpopularniji izbor smeštaja na ovogodišnjem Egzitu foto: M. Rašić
Фото: „Exit Village”, био је најпопуларнији избор смештаја на овогодишњем Егзиту фото: М. Рашић

„Један од рекорда биће и број посетилаца из земаља бивше Југославије, који су се управо на Егзит први пут масовно окупили после сукоба из деведесетих година прошлог века. У време када су учестали покушаји да се дискредитује свака друштвена активност на пољу сарадње и успостављања нормалног саживота у региону, млади са свих страна одговарају у свом стилу - конкретним акцијама. Тако ће, након што је Еxитов Сеа Стар довео чак 40.000 људи крајем маја у Умаг, у јулу ове године на новосадски фестивал доћи рекордних 5.000 гостију из Хрватске!“, каже се у саопштењу.

Они ће се, како у публици, наћи и на неким од четрдесет бина и зона широм фестивала, који је и досад угостио уметнике као што су Јосипа Лисац, Хладно пиво, Дарко Рундек, Пипс, Chips & Videoclips, Дамир Урбан, Massimo, Lollobrigida и стотине других.

Ове године није ништа другачије, па су ту Војко В, Свемирко, ABOP, Kuku$, High5 и многи други извођачи из Хрватске који ће наступити пред публиком из преко 90 земаља света на Петроварадинској тврђави.

Осим Хрватске, и друге земље региона руше рекорд с бројем посетилаца који долазе на Егзит, што новосадски фестивал чини најзначајнијим окупљањем младих у овом делу Европе, врде организатори. Оснивач Егзита Душан Ковачевић каже да је с фестивалима у региону и разменом људи из ових крајева доживео нешто што су били студентски снови целих генерација.

"Тешко ми је да објасним како смо се осећали изоловано једни од других у време пре Еxита. Као да је неко урадио нешто против саме природе, против свих људи на овим просторима, јер је нама младима у то време забранио да се дружимо са људима који говоре исти језик, слушају исту музику, имају исте снове. Али како могу да нас зауставе да идемо на Јадран или Егзит, на Јахорину или Башчаршију, на Блед или Охрид? Када смо се коначно 2001. поново окупили на Петроварадинској тврђави, као да је део нормалног живота опет кренуо да тече“, вели Ковачевић.

Први гости из више од 90 земаља света стижу већ почетком јула, новосадски хотели су већ недељама готово распродати, док је ограничена количина смештаја остала само у Егзит кампу, приватним апартманима, те појединим хотелима. На Петроварадинској тврђави се увелико обављају радови на подизању око 40 бина и зона широм фестивалског простора, чији ће капацитет ове године бити додатно проширен. 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести