И Карловци међу 115 градова гласника мира

НОВИ САД: Сремски Карловци уписали су се међу 115 светских градова гласника мира.
crkva sremski karlovci
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Карловци су постали пуноправни члан истоимене Међународне Асоцијације, једногласном одлуком Генералне скупштине одржане од 25. до 27. септембра у Сарајеву.

Како је истакнуто на заседању, Сремски Карловци су општина на чијој је територији проглашен Карловачки мир, којим је окончан Велики Бечки рат 1699. године. Делегацију општине Сремски Карловци, чинили су Дарко Миланковић и Олга Трифковић Туцаков. Њих двоје су одржали су детаљну презентацију општине Сремски Карловци. 

Дарко Миланковић је присутнима презентовао привредне и развојне потенцијале општине Сремски Карловци.

Ово је важан дан за Сремске Карловце, иако смо ми још пре 320 година, 1699. мир позиционирали као темељну вредност модерне Европе, изјавио је Миланковић.

У оквиру Скупштине реализавани су билатерални сусрети са градоначелницима, Јокохаме, Волгограда, Мапута, Абиџана, Ростока, Загреба, Сарајева, Керинеја, Куманова, и Прилепа.

Поред Сремских Карловаца, у овој престижној Асоцијацији налазе се Чикаго, Токио, Јокохама, Ванкувер, Берлин, Барселона, Мексико Сити, Каракас, и многи други светски мегаполиси.

Основни задаци и циљеви којима тежи Асоцијација јесте подстицање градова у промоцији мира, антиратне културе, толеранције, међусобног разумевања и поштовања, као и заштита људских права, слободе и слободног кретања. Градови чланице укључују се у бројне активности у области образовања и информисања, културе, младих, спорта, заштите животне средине, привреде и побољшање квалитета живота грађана.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести