Хуманитарна акција „Клијалиште солидарности”: Да нико не остане гладан

Последњи месец у веганском ресторану „Ананда” (Петра Драпшина 21), „Грекос гиросу” (Футошка 6) и „Кифлицама керефекама” (Павла Папа 38) бесплатан оброк могу добити грађани који су глади, а храну не могу да плате.
solidarni obrok 1
Фото: Приватна архива

Ти објекти учествују у акцији „Клијалиште солидарности” коју је покренуо Волонтерски центар Војводине (ВЦВ), добивши новац од Локалног акционог плана за младе града Новог Сада крајем прошле године. Идеја је да они који имају и желе то да поделе, могу помоћи онима који немају и који су гладни.

„Неко време смо имали волонтера из Португала и заједно с њим смо дошли на ту идеју јер смо видели и да у Европи постоји „Солидарна кафа” која функционише по истом принципу“, објашњава Соња Бараћ из Волонтерског центра Војводине.

„Људи су заинтересовани да донирају солидарни оброк и већ имамо много ваучера за социјално угрожене грађане.“

Појекат “Клијалиште солидарности” је смишљен тако да пружи волонтерима могућност да раде нешто корисно за своју локалну заједницу, уче, преузму иницијативу, и евентуално стекну практично искуство рада у својој струци. Како истичу у Волонтерском центру Војводине циљ им је да подигну свест грађана Новог Сада о потребама других људи и да прошире иницијативу и сарадњу са што више угостителљских објеката у граду, као и да пројекат постане самоодржив и свакодневна пракса Новосађана.

Фото: Pintscreen

Волонтери су ових дана ангажовани на терену да би сазнали где се окупљају и бораве бескућници у граду, као и да информишу грађане о том хуманом пројекту.

„До сада нисмо имали никакво искуство злоупотребе када је реч о обема странама“, објашњава Соња Бараћ.

„Ко ће добити солидарни оброк одлучује се на основу поверења и добре воље грађана и мислим да то веома добро функционише. Људи кад су у кризним ситуацијама постају хуманији. Ваљда, кад имаш мало, тежиш да то и поделиш. Бар је такав случај с овом акцијом.“

Више информација о појединостима „Клијалишта солидарности” може се потражити на „Фејсбук” страници и веб-сајту Волонтерског центра Војводине.       

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести