Хуманитарна акција „Базар књига“ у Новосадском позоришту

Традиционална акција „Базар књига” за прикупљање помоћи сиромашним суграђанима и ове године организована је у Новосадском позоришту.
е
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Сви они који желе да помогну, имају прилику да још у четвртак донесу своје књиге за продају на адресу Јована Суботића 3–5. Књиге ће се продавати за 100 и 200 динара, а новац од продатих књига ове године је намењен Свратишту за децу и омладину на Булевару ослобођења 39.

– Сваке године на различите начине покушамо некоме да помогнемо, а „Базар књига” показао се као једна од најбољих хуманитарних акција – истакао је уметнички директор Новосадског позоришта Роберт Ленард. – Прошлогодишња акција била је изузетно успешна, прикупљено је око 80.000 динара, због чега смо били изненађени, али и веома срећни. И сада је одзив доста добар. Отворени смо током целог дана, људи могу доћи и увече. Потребно је потражити своју омиљену књигу, купити је и вратити се кући са сазнањем да сте на тај начин некоме помогли.

Често се догађа да људи управо на овом месту пронађу дела која траже годинама, те и организатори потврђују задовољство које купци изразе у тим тренуцима, као и лично искуство.

– Догодило се да сам и ја одмах прве вечери у избору књига пронашао Борхесова сабрана дела, што ми је требало управо за божићни поклон – нагласио је Ленард. – Рецимо, прошле године се ту нашао комплет Хермана Хесеа с око 20 књига, човек је дошао, дао 2.000 динара за то и отишао кући срећан. Јуче су током првих 15 минута продата три нобеловца. Непогрешиво, људи бирају најбоље књиге, што значи да знају шта ваља.

На „Базару” се могу наћи дела свих жанрова, од белетристике до стручне литературе на српском, мађарском, енглеском, па и другим језицима, као и писци попут Светислава Басаре, Бранка Ћопића, Бранислава Нушића, Боре Станковића, Добрице Ћосића, Максима Горког, Лајоша Зилахија, Ерике Јонг, Ничеа...

– Акција је дивна, чим сам чула, донела сам књигу и купила две – рекла је суграђанка Тања. – Позивам све људе добре воље да дођу у Новосадско позориште и да донесу књиге. То је мали знак пажње, а велико срце за љубитеље књига и све којима је помоћ потребна.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести