Група младих Карловчана осликава зид дуг 18 метара 

Група Карловчана, предвођена професорком ликовне културе Олгом Рабреновић, од 25. јула осликава зид куће Крешимира Блажевића између Гробљанске и Улице Ивана Филиповића, дуг 18 метара.
1

Иницијатива је и потекла од Олге Рабреновић, којој је од завршетка факултета била жеља да наслика мурал, али јој се до сада није указала прилика.

– На факултету смо учили шта је мурал и како се ради, само што смо вежбали на великим гипсаним плочама јер нисмо имали прилику да радимо директно на зиду – каже Олга Рабреновић. – Одавно имам жељу да урадим у Карловцима неколико мурала, али нисам имала прилику до сада, тако да је ово је мој први мурал. Локацију за мурал, зид приватне куће, изабрали смо из неколико разлога. За такву врсту радова нису потребне додатне дозволе јер је у питању приватни посед. С друге стране, за јавну површину би требало обезбедити дозволу и процедура уме да буде некада поприлично компликована и дугачка, поготово ако се акција планира у централном делу општине, који је под специјалном зашититом.

Олга Рабреновић напомиње да је код мурала као ликовног израза  битно да буде приступачан и видљив локалној заједници и туристима, и да су ти критеријуми садашњом локацијом испуњени. Олгина намера је да кроз тај мурал приближи суграђанима, али и туристима у Сремским Карловцима, војвођанске природне и фолклорне мотиве. Мурал ће се састојати из шара, инструмената, природе која је карактеристична за Војводину.

– Мурали понекад служе да привуку пажњу на мање познате делове градова, где се праве урбани уметнички yепови, што је чест случај у другим срединама у којима је такав вид уметности развијен – објашњава Олга Рабреновић. – Наш мурал се налази на три минута од Видиковца и на око осам минута од центра Сремских Карловаца


Рад под кишобранима

– И мени одговара рад преко викенда јер у том случају има ко да ми чува децу – истиче Олга Рабреновић. – Протекла два викенда смо цртали од 10 до 17 сати. Радили смо по највећем сунцу, а онда је свако од нас држао кишобран док је цртао и сликао да не бисмо изгорели. Лакше нам је да сликамо по топлом времену него да се боримо с комарцима који нападају предвече. Поштовали смо правило у вези с окупљањем на јавним местима зног короне, тако да нас никада није било више од петоро или шесторо.


Акцију су подржали ОКУД „Бранково коло” и СКОК – програм за младе Покрета горана Војводине. Материјал за рад је финансирало „Бранково коло”, а продавница грађевинског материјала „Вјештица” је припомогла малим спонзорством. Из Еколошког центра „Радуловачки” поклонили су уличним уметницима материјал који нису потрошили приликом својих радова, што им је добродошло.

– Свака помоћ нам је много значила јер нисам имала представу да ће такав пројекат бити толико скуп – признаје Олга Рабреновић. – Када се узме у обзир које је дужине зид и да смо га прво морали поправљати, на крају је разумљиво зашто нас је све толико коштало, а ово искусто ми много значи за будући рад.

Осим ње, на муралу сваког викенда раде Александар Стефановић,

Ивана Рабреновић, Владимир Будалић, Марија Петровић, Никола Пејаковић,

Сташа Поповић, Милорад Рабреновић и Франческа Форнаро. Састају се само викендом јер је један број волонтера запослен. Мурал ће, како предвиђа Олга Рабреновић, бити готов крајем августа, када ће приредити и свечано откривање.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести