GreeNS организује бесплатне тренинге у септембру и октобру

Свима је позната изрека „У здравом телу здрав дух”, што значи да је једна од предиспозиција за блажено стање и редовно бављење спортом.
e
Фото: pixabay.com

Рекреативно бављење спортом у облику редовне физичке активности побољшава физичко и ментално здравље, а осим тога, активира се хормон среће, што помаже у смањењу стреса, депресије, анксиозности и других поремећаја који се јављају због нездравих животних навика. Знајући колико спорт доприноси здравијем и срећнијем окружењу, Удружење за младе „GreeNS” покренуло је пре четири године пројекат „Блок тренира!”, који подразумева бесплатне групне тренинге у теретани на отвореном, у Улици Омладинског покрета, испред броја 10.

– Први тренинг, који уједно служи за упознавање с концептом и за договор о даљим терминима је заказан за недељу, 15. септембар, од 10 часова – каже за наш лист Марко Танчик из Удружења. – Тренинге ће водити инструктори с вишегодишњим искуством и добродошли су сви који желе да мењају навике, развијају здравије стилове живота, независно од тога у каквој су физичкој форми и кондицији. Наши инструктори су зато ту да би приолагодили интензитет тренинга сваком полазнику понаособ.

По његовим речима, планирано је да активности трају током септембра и октобра, а овај пројекат подржала је и Градска управа за спорт и омладину. Током три године, колико се пројекат реализује, суграђани су задовољни и у већој мери заинтересовани за учешће. Судећи по ранијем искуству, очекује се око 20 људи на првом тренингу.

– Као друштво из краја, пре пет до шест година сами смо направили теретану на отвореном, у Улици Париске комуне, где је пројекат „Блок тренира” почео да се реализује прве две године – каже наш саговорник. – Идеје је потекла од момака који тамо редовно вежбају да би се што више комшија укључило и користило садржаје те теретане и да би она „заживела”. Касније смо увидели да то даје лепе резултате и наставили смо активности.

Како каже Марко, углавном се на тренинзима раде вежбе снаге и издржљивости јер је теретана опремљена садржајима за такву врсту тренинга. Најчешће долазе момци од око 20 година, мада се дешава да се прикључе и комшије средње животне доби, па чак и даме.

– Сматрамо да је добра физичка спремност рецепт за срећан, здрав и дуг живот, а да редовна физичка активност јача имуни систем, повећава самопоуздање и осећај припадности у друштву, побољшава сан те људи који је редовно практикују имају позитиван учинак на физичку и интелектуалну способност – каже наш саговорник. – Стога смо желели да учинимо нешто лепо за комшије и помогнемо им да се осећају здравије, срећније и испуњеније, без икакве накнаде.

По његовим речима, осим бесплатних тренинга, у плану је и реализација радионице на тему спортске активности и развоја здравих стилова живота. О термину одржавања радионице ће јавност бити благовремено обавештена.

И. Бакмаз

 

Пројекат „Спортом до здравља” је реализовао „ДВП дигитал” уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести