Градоначелник Вучевић примио градоначелника Улма

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је градоначелника Улма Гинтера Циша са којим је разговарао о модалитетима унапређивања досадашње добре сарадње два града.
Miloš Vučević i Ginter Ciš Foto: novisad.rs
Фото: Милош Вучевић и Гинтер Циш Фото:novisad.rs

Градоначелника Улма Гинтера Циша примио је јуче у Градској кући  градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и разговарао са гостом из тог немачког града о начинима и моделима унапређења досадашње добре сарадње. Заједничке активности у области културе, попут концерта музичара из Новог Сада и Улма у Градској кући, на којем је наступио и градоначелник Циш, као и изложбе посвећене Подунавским Швабама, од великог су значаја за обе заједнице, оцењено је на јучерашњем састанку.

Градоначелници су се сложили да постоји добра основа за сарадњу и у другим областима, најпре у ИТ сектору, туризму, али и за повезивање омладине из Новог Сада и Улма. Они су нагласили да је апострофирање приче о Алберту Ајнштајну и Милеви Марић-Ајнштајн, кроз креирање иновативних пројеката на пољу туризма, идеалан спој историје, културе, науке и туристичког потенцијала двају градова.

Градоначелник Вучевић захвалио се Гинтеру Цишу на подршци коју је Улм пружио Новом Саду у процесу освајања титуле Европске престонице културе, и додао да се нада да ће кроз тај пројект два града имати прилику за нове заједничке подухвате.

Као резултат добре сарадње Улма и Новог Сада претходног дана у препуној Свечаној сали Градске куће одржан је џез концерт на којем су, уз пратњу музичара, наступили градоначелник Улма Гинтер Циш на бубњевима и новосадски пијаниста Александар Дујин. Домаћин концерта био председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, а осим Циша и Дујина, публика је имала прилику да чује и вокалну солисткињу Невену Рељин, док је контрабас свирао Улрих Кун, уз саксофонске импровизације Бертолта Фишера.

Фото: Џез концерт у Свечаној сали Градске куће у коме су наступили градоначелник Улма Гинтер Циш на бубњевима и новосадски пијаниста Александар Дујин Фото:Дневник.рс

Представљајући yез квинтет, Александар Дујин је објаснио да сарадња с градочелником Улма датира још од 2006. године, и да је Гинтер Циш био гостујући бубњар на многим концертима „Александар Дујин оркестра”.

Нови Сад и Улм имају потписан споразум о партнерској сарадњи, а два града сарађују и у оквиру Савета дунавских градова, односно Дунавске стратегије Европске уније. Подршка Улма нашем граду није изостала ни приликом кандидатуре за Европску престоницу културе.

Ј. В.

 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести