Гради се седам дечјих игралишта и десет теретана на отвореном

На територији Новог Сада има 60 теретана на отвореном и око 200 дечјих игралишта, кажу нам из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, а броје се и она у приградским насељима.
14-1 igralista
Фото: Dnevnik.rs

У разговору са Новосађанима дошли смо до закључка да баш и нису задовољни како се они и одржавају. Наиме, на многим местима су справе поломљене или дотрајале и нема назнака да ће се скоро нешто поправити по том питању, а посебно је дискутабилно и пропадање теретане на отвореном која се налази код Штранда, у Улици Сунчани кеј.

- Долазим овде често да тренирам, доста справа је оштећено, а на одређеним местима постоје назнаке да је нешто требало да буде монтирано, али, ево, још увек није ништа постављено – каже нам спортиста Игор М. који свако јутро трчи рутом Кеја и зауставља се да у тој теретани одради неколико вежби. – С обзиром на то да је Нови Сад и град спорта, требало би се мало више рачуна повести о овим просторима. Можда би људи у већем обиму користили теретане, када би справе биле исправне.

Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције кажу да се сваке године дечја игралишта и теретане на отвореном поправљају, а да је ове године за ту намену предвиђено 20 милиона динара. Спроводи се редован надзор и обилазак, а у складу са стањем на терену издају се налози за поправку свих уочених оштећења. Интервенције трају целе године и обављају се према пријавама добијеним од стране инспекције, месних заједница или самих грађана.

- Стручне службе Управе упознате су са стањем теретане на Сунчаном кеју и евидентирана су сва оштећења које је потребно санирати – поручују из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције. - Међутим, с обзиром на врсту и степен оштећења, иста не могу бити поправљена заменом појединачних елемената, већ је неопходно заменити цео реквизит. Пошто Нови Сад, као један од приоритета, издваја улагање у побољшање услова за бављење спортом и рекреацијом, у овој години ће бити урађена комплетна обнова теретане на Кеју, у складу са динамиком коју одређују стручне службе Управе, у сарадњи са одабраним извођачем радова.

Фото: Dnevnik.rs

Стоп уништавању

Дечја игралишта и теретане на отвореном се постављају на јавним површинама и доступна су свим грађанима. Како кажу из Градске управе за грађевиснко земљиште и инвестиције, поред тога што се улажу велики напори и финансијска средства за изградњу нових, али и реконструкцију постојећих игралишта, сведоци смо небројених примера вандализма и, нажалост, чињеница је да и даље има неодговорних појединаца који уништавају градску имовину. Зато се из поменуте Управе константно труде да утичу на свест грађана и укажу на комплексност проблема, али и огромну штету коју због тога сви трпимо. Пошто је свима жеља да дамо позитиван допринос што квалитетнијем детињству наших најмлађих, те и уредимо што више простора за њихову безбрижну игру, из Градске управе упућују апел свим грађанима да чувају дечија игралишта и адекватно их користе. Да не уништавају простор како не би била угрожена безбедност малишана нашег града.


- Кад и направе неко ново игралиште или, пак, замене старе љуљашке и клацкалице новим, врло брзо старија деца у ноћним походима дођу и ломе, те више нисам паметна да ли се исплати подизати нова, када ће их дочекати иста судбина – каже једна мама која је желела да остане анонимна. – Колико год се ми као родитељи трудили да сачувамо бар нешто, не вреди, они би се само свађали и бранили тиме да је то и за њих прављено. Мислим да је више проблем у неваспитању деце, него у нераду градских служби јер не могу ни они да надоместе онолико справа колико су деца кадра поломити.

Како кажу из Управе, њихова перманентна активност је изградња дечјих игралишта и спортских садржаја, стога се сваке године у буyету Града опредељује новац за ту намену. Крајем новембра прошле године, закључен је уговор о набавци и уградњи опреме и подлоге за дечја игралишта и теретане на отвореном на територији Града са изабраним понуђачем, у вредности од 49.9 милиона динара. У складу са уговореном обавезом, у завршној фази је изградња седам дечјих игралишта, 10 теретана на отвореном и пет „стреет њоркоут“ терена у Новом Саду.

Програмом уређивања грађевинског земљишта за текућу годину планирано је 55 милиона динара за набавку и уградњу опреме и подлоге за дечја игралишта и теретане на отвореном на територији Града. У току је поступак јавне набавке за избор извођача радова. Сваке године обављају се и радови на поправци и чишћењу тартан стазе, као и других подлога од тартана и синтетичких смеса (подлоге на дечијим игралиштима, теретанама, спортским теренима и терену за мини голф). За ову намену опредељено је 3.6 милиона динара.   

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести