Град повећава улагања у путеве и стамбену подршку угроженим суграђанима

Другим ребелансом, који је Скупштина града  усвојила већином гласова, Нови Сад ће ове године располагати с више од 30,1 милијарди динара.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како је на радној седници  објашњено, разлози за другу измену градског буџета ове године су повећање плата у јавном сектору, измене програма градских управа и предузећа, као и донације ЕУ и Републике.

Пред заседање новинарима се обратио градоначелник Милош Вучевић који је истакао да је овогодишњи буџет двоструко већи од оног пре осам година.

– Ребаланс није нешто драматично битан у смислу промене буџета, али јесте у смислу показатеља даљег развоја града – навео је Вучевић. –Буџет Града повећава се 591 милион динара, пробили смо магичну цифру од 30 милијарди. Да вас подсетим, пре осам година буџет је био 15 милијарди, а сада је двоструко већи. То су добре тенденције. Најважније у оквиру ребаланса је повећање плата запосленима у јавном сектору, осам одсто администрацији, девет одсто људима у социјали и Предшколској установи и десет одсто запосленима у установама културе. То је највеће и најзначајније издвајање, и то је кориговано ребалансом републичког буџета и одлуком Републичке владе о повећању плата.

У ребалансу смо определили новац за пројектовање нових обданишта, пројектујемо три нова, мимо тога што ове године градимо ново обданиште и реконструишемо друга. Дали смо субвенцију вредну 40 милиона динараЧистоћида повећа број подземних контејнера. Наша жеља је да свуда у граду имамо подземне контејнере и ослободимо јавни простор (Милош Вучевић)
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он сматра да је добра вест за Новосађане што ће градска власт издвојити додатних 250 милиона динара за путну привреду, односно за асфалтирање улица, одржавање пешачких и бициклистичких стаза, саобраћајне сигнализације, крпљење ударних рупа.

– У ребалансу смо определили новац за пројектовање нових обданишта, пројектујемо три нова, мимо тога што ове године градимо ново обданиште и реконструишемо друга. Дали смо субвенцију вредну 40 милиона динара „Чистоћи“ да повећа број подземних контејнера. Наша жеља је да свуда у граду имамо подземне контејнере и ослободимо јавни простор. Предвидели смо и субвенцију за „Лисје“ за боље одржавање гробаља, посебно ових која је Град преузео у приградским насељима, да би се она довела у пристојно стање – додао је новосадски градоначелник.

Вучевић је истакао и значај одлуке о укидању пластичних кеса у трговинама од 2021. године.


Петља код Жежељевог моста готова до 4. децембра

– Очекујемо да 4. децембра буду завршене приступне саобраћајнице Жежељевом мосту. Јасно ми је да је саобраћај у том делу града отежан, али се надам да ћемо до краја године добити завршену петљу код „Жежељевог“ моста. То је предуслов да подграђе повремено затварамо за друмски саобраћај и претварамо у пешачку зону. Мислим да је подграђе зрело, и с овим инвестицијама које Град ради, и уз све већу приватну иницијативу, да га претворимо у нову туристичку зону – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.


– Мислим да ћемо бити први град који ће кренути тако офанзивно, помало и радикално, али једино тако можемо отклонити све оне проблеме с којима се сусрећемо. Данас можемо најавити свима онима који се баве производњом кеса и који их користе у послу да се припреме и да прелазе на еколошке и биоразградиве материјале за кесе. Имамо довољно времена, нешто више од годину, да припремимо град за ту одлуку и да заиста почнемо да живимо као „зелени град“, односно град који води рачуна о окружењу и заштити животне средине – поручио је Вучевић.

Он сматра и да ће низ градских одлука у вези са стамбеном подршком социјално угроженим суграђанима задовољити Новосађане.

– Део станова не само да ћемо продавати по повлашћеним ценама за социјално угрожене породице него ћемо их давати на бесплатно коришћење породицама које имају тежу ситуацију и породичну и материјалну, самохраним родитељима с више деце, родитељима с децом која имају тешка обољења, с инвалидитетом, учесницима ратова у бившој Југославији, истакнутим спортистима... Обавили смо категоризацију свих оних који се могу кандидовати и у то ћемо кренути већ од зграде у Кисачкој 55, где неће сви станови бити продавани по повлашћеној цени, већ ће део бити уступљен бесплатно. То дуго није рађено у Новом Саду и верујем да ћемо с комплексом који градимо у Улици Момчила Тапавице појачати стамбени фонд у граду. Радимо и велику инвестицију за социјално угрожене избегличке породице у Ветернику, требало би да крене и Футог и још једна локација у Ветернику – рекао је Вучевић.

Како је најавио градоначелник Вучевић, Дом здравља на Лиману биће потпуно реконструисан, први пут од изградње 1974, а од Канцеларије за јавна улагања Републике Србије Град је добио готово 600 милиона динара за ту инвестицију

Како је најавио, Дом здравља на Лиману биће потпуно реконструисан, први пут од изградње 1974. године. 

– Добили смо од Канцеларије за јавна улагања Републике Србије готово 600 милиона динара за инвестицију у Дом здравља на Лиману. Истворемено, очекујем ускоро да ћемо расписати тендер за Дом здравља на Адицама и припремамо пројекат за реконструкцију Дома здравља на Новом насељу, за шта ћемо такође добити новац од Канцеларије за јавна улагања – казао је Милош Вучевић.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Против ребаланса били су одборници опозиционих СРС-а и Покрета „Доста је било“, док су одборници из редова ДС-а и „Независних грађана“ и даље у бојкоту скупштинских заседања. За председник Одборничке групе СРС-а Ђурђа Јакшића готово сав приспали новац биће утрошен у текућу потрошњу и „гашење пожара у градским предузећима“, док изостају кључни пројекти од велике важности за Нови Сад.

– Пробелм није новац, већ недостатак идеје, одлучности и храбрости да се започне неки од виталних пројеката – сматра Јакшић, чија странка је ипак подржала одлуку о забрани пластичних кеса у граду. – Ако Град сваке године има суфицит од пет-шест милијарди, то значи да има више новца него што му је потребно. Логично би било да онда Град смањи цену комуналија и локалних такси. Такође, Граду који има суфицит од 50 милиона евра није потребан приватни партнер да изгради четири јавне гараже у центру града.

Опозиција и владајућа коалиција жустро су полемисали око Програма уређивања грађевинског земљишта, а након паузе уследио је наставак седнице на којој је, између осталог, усвојен низ урбанистичких планова, те измене програма јавних предузећа и установа, а градски парламент је изгласао и расписивање конкурса за директора „Зоохигијене и ветерине“.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести