Геронтодомаћице поново посећују старе

Након нешто дуже паузе због ванредног стања, крајем маја у Сремским Карловцима поново је заживела услуга „помоћ у кући“, намењена старим и болесним грађанима чији блиски сродници нису у могућности да о њима редовно брину.
анка
Фото: Анка Облаковић, фото: Приватна архива

По речима диркторке „Феликс домуса“, која је одабрана на конкурсу за пружање тих услуга, Иване Ковачевћ, две геронто-домаћице брину о 22 корисника чији је просек година 80. Међу њима жене су у већини, има их 19, а свега тројица мушкараца. Четворо корисника живи у најудаљенијем делу Карловаца, на Банстолу, а њих 18 у остатку места.

- Пружамо им стандардне услуге као и у протекле две године - каже Ивана Ковачевић. - Геронтодомаћице им спремају станове, иако их ми подстичемо да буду активни и у том смислу, уколико је то реално, иду у набавку хране и лекова, у Дом здравља по рецепте,  дају терапију онима који то не могу сами, плаћају рачуне... Неке посећују свакодневно, а неке два или три пута седмично, у зависности од њиховог стања и потреба. За сваког од њих прави се индивидуални план. Сагледава се њихова ситуација, колика је подршка породице, шта мисле колико им је потребно пажње.

Ивана Ковачевић напомиње да су корисници задовољни услугама и да су једва чекали да поново почну да их посећују геронто-домаћице. Осим троје који су се ове године први пут пријавили, остали су прошлогодишњи корисници. Код неких се геронтодомаћице задржавају дуже код неких краће, у сваком случају остају сат до два.

Како каже наша саговорница, коронавирус наметнуо је нова правила понашања и мере заштите при раду са корисницима, како би и они и геронто-домаћице били безбедни.

- Геронтодомаћице обавезно носе маске када раде и дезинфикују руке приликом боравка код корисника - каже Ивана Ковачевић, и додаје да се држе на прописаном одстојању при том. - Препоручено им је да када корисници желе да разговарају са њима, то обаве у дворишту.

Ових дана Ивана Ковачевић уврстила је нову меру у раду са старијима. Геронтодомаћице носе визир када иду у Дом здравља или по лекове. Додаје да се чини све како би и запослени и корисници били заштићени тим пре што није познато у којој мери њихови ближњи воде рачуна о свему томе.

З. М.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести