Фудбал у Ветернику игра више од 250 дечака и девојчица

Школа фудбала ФК „Дерби” постоји у Ветернику од 2015. године, а према речима његовог оснивача и председника Богдана Татића, кренули су са десетак фудбалера, а сада школу похађа преко 250 дечака и девојчица.
d
Фото: Дневник/Ф. Бакић

- Морам да нагласим да су и девојчице саставни део тимова, јер немамо женску екипу, просто немамо довољан број њих за то – прича Татић. – Фудбалерке су различитих годишта и могу да буду годину дана старије у игри са дечацима. Апсолутно се равноправно носе, нема разлике, чак се у неким моментима може рећи да су одговорније и пожртвованије.

Све више девојчица, каже, долази да тренира код њих у клуб, па се надају да ће можда у блиској будућности моћи да оформе и женску екипу. За сада се фокусирају на историјски моменат за клуб који се одиграва овог лета, јер, како каже, након седам година постојања, време је да се формира омладинска селекција, која ће се од септембра такмичити у другој омладинској лиги Војводине.

- Ко жели да се прикључи нашем тиму, а старости је између 2005. до 2003. годишта, може да се информише више преко наших Фејсбук и Инстаграм страна – рекао је наш саговорник. – Имамо три селекције које играју кввалитетне лиге Војводине, остало су градске лиге, које организује Фудбалски савез Новог Сада. Некада нам је најстарија била кадетска селекција, а сада ћемо у клубу имати старије омладинце, који су 2005. годиште. Уз те две групе, имамо 2016. и 2017. годиште, то су пионири, који лако могу сутра да постану врхунски играчи. Сада можемо рећи да у клубу игра десетак такмичарских селекција.

Редовност на тренинзима је за сваку похвалу, а уз дисциплину рада на тренинзима, кад се све сабере, поносни смо на одговорност и васпитање које одликује наш подмладак (Богдан Татић)

Оно што је приметио је да се померају границе у годинама деце која се уписују у школе фудбала, у односу на период када је он тренирао. Ранијих година није било деце испод 10 година, а сада долазе већ са четири до пет на прве контакте са лоптом. Оно чиме могу да се похвале је чињеница да је за кратак временски период ФК “Дерби” остварио изванредне резултате у раду са најмлађима, како у такмичењима, тако и у образовању.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

- Редовност на тренинзима је за сваку похвалу, а уз дисциплину рада на тренинзима, кад се све сабере, поносни смо на одговорност и васпитање које одликује наш подмладак – поносно ће председник клуба, нагласивши да су идеју покренули првенствено са циљем да заинтересују децу за спорт и повежу их међусобно, стварајући јака пријатељства. – Имали смо жељу да их приволимо здравим стиловима живота и тако склонимо са улице и одвучемо од телефона и других медијских уређаја.

По његовим речима, у клубу ради осам лиценцираних тренера и лиценцирани тренер голмана, а на сваком тренингу је присутно два или више њих. Услови за реализацију тренинга су ретко добри, скоро па најбољи, ако не рачунамо ФК “Војводина”.

- Имамо терен са вештачком травом, ускоро би требао да буде оспособљен терен са природном травом уз помоћни терен, те ћемо имати врхунске услове, што је предуслов за добар рад – каже Татић, додавши да увек може боље, те ко жели да постане пријатељ клуба или буде у неку руку спонзор, увек је добродошао.

Успели смо да одгледамо део тренинга који се таман одвијао током нашег разговора, те смо искористили прилику да питамо Душана Дамјанова, који има 13 и по година, да ли је задовољан избором клуба.


Освојена Градска лига

У разговору са председником клуба „Дерби” Богданом Татићем сазнали смо да су играли од домаћих до међународних турнира, а последња победу забележила је екипа 2008. годишта, освојивши Градску лигу Новог Сада у јакој конкуренцији. Осим тога, већ три године заредом, 2012. годиште осваја Куп “Вујадин Бошков” у прејакој конкуренцији, остављајући иза себе много веће клубове, попут “Војводине”, “Партизана”, “Чукаричког” и “Црвене звезде”. Похвално је каже што сваким даном долазе нова појачања која желе да постану део колектива. Што се тиче дечјег фудбала, мишљења је да је ФК “Дерби” у врху новосадског фудбала.


Фото: Дневник/Ф. Бакић

- Тренирам од 2020. године, иначе сам са Новог насеља и чуо сам да је ово доста добар клуб са одличним тренерима, те ми није требало пуно времена да се одлучим и нисам се покајао – искрен је Душан. - Имам одличан тим, са којим сам играо сваки турнир. Скоро смо изгубили од Црвене звезде, но то нас није обесхрабрило. Тренираћемо и бићемо бољи следећи пут.

Четрнаестогодишњи Сава Миличић се каже у град преселио скоро, а иначе долази из Чуруга, те је почео да тренира у ФК “Дерби”. У првих месец дана је био задовољан, зато је одлучио да настави.

- Тренинзи су одлично конципирани, однос међу нама је феноменалан и тренери знају свој посао – каже Сава, додајући да му се много свиђа што раде све што је потребно за даљи раст и развој, уз учење фудбалских техника. Уз то се уче одговорности и тимској игри.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести