Форум будућих лидера у Скупштини града

Дводневни Форум будућих лидера о улози младих у спровођењу циљева одрживог развоја и агенде Уједињених нација 2030 почео је у Скупштини града.
forum skupstina grada
Фото: Скупштина града

Форум је замишљен као вид подршке младима који су вољни да учествују у процесима доношења одлука и који желе да буду покретачи промена у оквиру својих заједница, али и шире.

„Ви сте људи који ће водити овај град и имате велики задатак, а то је да заједно с нама већ сада преузмете део одговорности да би та будућност, у којој ћете ви доносити одлуке, била и за нас старије боља“, поручио је окупљеним студентима председник Скупштине града Здравко Јелушић, истакавши да је одрживи развој, по агенди Уједињених нација, покушај да свако од нас сачува планету на микронивоу.

„Будући да је Нови Сад 2019. године Омладинска престоница Европе, сматрам да је наш град најприродније место за одржавање Форума будућих лидера. Будућност и одрживи развој јесте нешто што би младе генерације требало да преузму и, заједно с људима који у овом тренутку доносе политичке одлуке, креирају ту будућност.“

Фото: Скупштина града

Покретачи иницијатива

„Био сам и раније учесник таквих конференција у Немачкој, Аустрији, Мађарској и Русији, на којима сам представљао нашу државу“, рекао је студент треће године историје на Филозофском факултету Аљоша Палија.

„Сматрам да је веома добро то што ће у оквиру Форума свако од мојих колега моћи да изрази своје мишљење о једној од ставки одрживог развоја. Мислим да је Србија на добром путу кад је реч о томе, и заиста се надам да ћемо, захваљујући одржавању Форума, допринети томе да млади у нашој држави покрену иницијативу јер су заправо они будуће генерације које ће водити ту државу.“


Конференција је иницирана на предлог Центра за истраживање и студије туризма, у сарадњи са Скупштином града. Идеја је да такав вид окупљања, који до сада није био заступљен, постане пракса и да се сваке године организује скуп на теме од значаја за представнике јавног, приватног и цивилног сектора уз активно учешће академске заједнице.

„Конференцији присуствује 130 студената с три универзитета у Новом Саду, а фокус свега је да свих 17 циљева, који су дефинисани у стратешкој развојној агенди Уједињених нација, представе управо студенти“, објаснио је председник Управног одбора Центра за истраживање и студије туризма др Милан Ћулић.

„Желимо да студенти покрену међусобни дијалог и да у конструктивном окружењу у форми закључака и препорука изнесу своје идејео томе  на који начин имају могућност да се ангажују кад је реч о тој тематској области.“

Полазници Форума су студенти Универзитета у Новом Саду, Универзитета „Едуконс” и Универзитета „Привредна академија”.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести