Фестивал Ухвати филм од 23. септембра у КЦНС

НОВИ САД: Међународни 18. филмски фестивал „Ухвати филм” биће одржан од 23. до 27. септембра од 18 часова у Културном центру Новог Сада, Католичка порта 5.
u
Фото: Promo

У оквиру јединог регионалног филмског фестивала о инвалидности, биће премијерно приказане пројекције краткометражних филмова, који говоре о уобичајеним темама, попут љубави, људских односа, радости и изазова. С друге стране, отварају забрањене и скрајнуте теме о насиљу, одбацивању, вишеструкој дискриминацији особа с инвалидитетом... 

Првог дана посвећеног филму емитоваће се пројекције два награђена прошлогодишња филма – италијанског „Незаборавно” и шпанског „Кревети других” и намењене су старијима од 16 година. Фестивал је приступачан глувима и биће реализован у складу с поштовањем свих епидемиолошких мера.

Осим филмова, фестивал обухвата и тематске трибине, те ће 24. септембра посетиоци моћи да слушају о уметницима који мењају перспективе, доводећи до бољег положаја особа с инвалидитетом у друштву. Трибина „Млади који мењају перспективе” биће одржана у петак, 25. септембра, када ће, заједно с публиком, чланице Клуба студената Специјалне рехабилитације и едукације Медицинског факултета покушати да дођу до одговора на питање да ли млади данас заиста руше предрасуде?

Од укупно 417 филмова, стручну селекцију прошло је 30 из 17 земаља света. Фестивал „Ухвати филм”, осим у Новом Саду, већ 18 година има своја деловања широм региона, у организацији КАО „Парнас”: од 2011. године реализује се у Ријеци, од 2017. у Бањалуци и у Котору. Циљ је информисање јавности о животу, активностима, правима и достигнућима особа с инвалидитетом. Тиме се утиче на предрасуде о особама с инвалидитетом, као и на стварање услова за њихову већу видљивост и укључивање у све сфере друштвеног живота.

Реализује се у оквиру „Калеидоскопа културе”, једног од највећих програмских лукова пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, уз подршку Градске управе за културу, Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Ерсте банке Србије.

Д. Г.

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести