ФЕЈСБУК ПЕСНИЧКИ ФЕСТИВАЛ Од виртуелног до стварног дружења

Јубиларни, десети „Фејсбук песнички фестивал“ одржан је 9. и 10. марта на Новосадском сајму, а окупио је поете чије стваралаштво живи на најпопуларнијој глобалној друштвеној мрежи.
 Mirjana Brkljač Hemon i Radovan Vlahović Foto:  F. Bakić
Фото: Мирјана Бркљач Хемон и Радован Влаховић Фото:  Ф. Бакић

На овом „Фејсбук фестивалу“, који је имао светски карактер, као и на конкурсу за награду, учествовало је готово 500 песника из 29 земаља, а више од 100 их је и присуствовало, док  су остали учествовали тако што су своје песме поставили на зиду „Фејсбук“ странице фестивала.

Иначе, од оснивања манифестације, за протеклу деценију, кроз фестивал је прошло око 4.000 људи из више од 30 држава. Био је то повод за разговор с оснивачем фестивала Радованом Влаховићем и једном од учесница Мирјаном Бркљач Хемон.

– Као оснивач „Фејсбук песничког фестивала“ желео сам да се виртуелно дружење претвори у стварно – наводи Влаховић. – То је било прилика да учесници изрецитују своје стихове и прикажу своје стваралаштво које је заживело, како у нашој књижевности, тако и у осталима широм света.

Што се тиче идеје у вези с оснивањем таквог фестивала, Влаховић каже да је она о њему постојала откад се појавио интернет, па и сам „Фејсбук“.

– Када сам ја, који нисам имао прилику да одрастам уз савремену технологију, увидео све предности коришћења друштвених мрежа у сврху промоције стваралаштва и где вам пратиоци и пријатељи реакцијама на објављене радове пружају повратну информацију о томе шта и како радите, знао сам да је време за реализацију идеје – истакао је Влаховић.

Инспирацију за писање Влаховић проналази у гласу надразумског, свакодневној тежњи да се успостави комуникација с Богом и наднаравним, нечему што је саставни део његовог бића.

С друге стране, Мирјана Бркљач Хемон инспирацију налази у свакодневном животу, а наглашава да је „уметник свако ко има потребу да својим стваралаштвом учини свет лепшим местом“.

– Како је говорио Никола Тесла, „ако не знате како, посматрајте природу и у њој ћете наћи јасне одговоре“ – казала је Мирјана, додајући да су главни циљеви фестивала дружење и размена искустава.

Влаховић каже да, као уредник Банатског културног центра, годишње прочита и до 200 рукописа.

– Као писац сам се окушао у прози, драми и поезији, а бавим се и књижевном критиком – каже наш саговорник, показујући да му ниједан од жанрова није стран.

Мирјана истиче да је велики заљубљеник у књиге и да нема омиљени жанр, али да све воли да чита. Ипак, издвојила  је „Дневник Ане Франк“. Влаховићева листа омиљених књига је такође подужа, а у последње време фокусиран је на дела Милоша Црњанског.  

М. Ћирић 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести