Еко изложба у Музеју Војводине: Дунав у фокусу младих фотографа

НОВИ САД: Међународна фотографско-еколошка изложба „Дунав”, коју организује Школа фотографије „Арс академија” и Друштво новинара Војводине, отворена је у уторак у Музеју Војводине, уз присуство великог броја посетилаца, а свечаност су увеличали и тамбураши.
i
Фото: Dnevnik.rs

Учесници изложбе били су студенти који студирају фотографију или похађају тај предмет, а долазе из Високе школе „Логос центар” из Мостара, Средње школе „Богдан Шупут” из Новог Сада, Уметничке школе из Ниша, Факултета за уметност и дизајн из Београда, Политехнике из Београда и Школе фотографије „Арс академија” из Новог Сада.

Млади фотографи су од 2. до 4. августа имали прилику да у нашем граду фотографишу плаже Официрац, Штранд и Бећарац, обалу код ресторана „Шаран”, Рибњак, Рибарско острво и друга места. Организатор изложбе и мастер културолог Жељко Савић истакао је да је циљ изложбе подизање свести грађана о очувању животне средине, с акцентом на Дунав.

Овом изложбом желимо да поручимо да сви треба да бринемо о Дунаву, нагласио је Савић.

Апелујемо, додао је, да не чекамо службе да брину за нама, него да свако покупи за собом смеће и баци га на предвиђено место, а то није тешко.

Мислим да овом акцијом остварујемо наш циљ јер смо фокус ставили на младе људе који још увек формирају свест о животној средини, поручио је Савић.

О значају фотографије говорио је председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић, док је изложбу отворила председница Савета Скупштине рада за заштиту животне средине Ивана Вујасин. Она је говорила о еколошким проблемима данашњице и значају те изложбе.

Сви ћемо изаћи одавде с јасном поруком о томе колико је битно сачувати и утицати на нашу животну средину јер будуће генерације заслужују да живе у условима који су предвиђени за људски род, казала је Ивана Вујасин.

Како је додала, посебно је радује и даје јој наду то што су се тако значајном подухвату одазвали млади људи и хвала им на томе. Заједничким снагама можемо много више, с јасном мисијом и циљем можемо сачувати нашу планету земљу, нагласила је Вујасин.

Фото: Dnevnik.rs

Прву награду за фотографију освојила је ученица Средње школе „Светозар Милетић” и Школе дигиталне фотографије „Арс академија” у Новом Саду Сунчица Савић. Она је навела да таква изложба засигурно има утицаја на свест омладине о очувању животне средине.

Циљ моје фотографије је да покажем повезаност човека с природом и да кроз рад докажем да је природа веома важна за човека, казала је Сунчица.

Веома сам, додала је, задовољна изложбом, било је лепо учестовати јер смо обилазили дивне дестинације на Дунаву.

Учесници Јовани Драганић из Бијељине изложене су две фотографије. На првој су приказани чамци, а на другој се види дивља плажа с две лежаљке. Она је говорила о позитивном искуству те нагласила да би било добро да се и убудуће одржавају такве изложбе.

Пријавила сам се зато што ми је звучало занимљиво и зато што се ради о фотографији која ме тренутно много занима, рекла је Јована.

Поставка се може погледати у Музеју Војводине, Дунавска 35, до 16. септембра.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести