Екипе „Градског зеленила” саде нова стабла у Каменичком парку

Ових дана, пре свега због безбедности посетилаца Каменичког парка, радници ЈКП “Градско зеленило” ангажовани су на уређењу ове зелене оазе. 
14- 2 zelenilo
Фото: ЈКП Градско зеленило

Орезују се суве, труле и преломљене гране, као и гране са фитопатолошким оштећењима на одређеном броју стабала. На делу вегетације у парку спроведени су третмани адекватним средствима за заштиту биља.

- Спроводи се мониторинг вегетације, уређују се ободни делови борове шумице у централном делу парка, а сади се и 10 стабала црног бора – каже помоћница директора за комерцијалне послове и туризам ЈКП “Градско зеленило” Јелена Прица. - На местима у близини новопостављених пергола – сеника, сади се 17 младица црвенолисне шљиве. У близини стаза је реконструисан травњак на површини од 2.457 квадратних метара, јер је део травнатих површина девастиран.

Према њеним речима, у претходном периоду урађено је измуљивање језера, каптажа извора који пуне језеро, а саниран је и преливни шахт, те је тако омогућен одвод вишка воде из језера. Околна језера обогаћена је садњом декоративних биљних врста.

- Током године дошло је до поновног ширења трске у већем делу језера, а како би се оно одржало у контролисаном стању, тај проблем смо решили – објашњава Јелена Прица. - Између осталог, поправљени су стубићи и мобилијар у парку, због оштећења насталих дуготрајним коришћењем. То су све редовне активности које се реализују ради унапређења и очувања зеленила у граду.

Каменички парк, највећи и најстарији парк у Новом Саду, простире се десном обалом Дунава, на северним обронцима Фрушке горе. Подигнут је у 19. веку под утицајем вртларских стилова Беча и Будимпеште, око дворца породица Марцибањи и Карачоњи. Препознајући потенцијал парка и уважавајући све израженије потребе за уређеним зеленим оазама, последњих година, удруженим снагама, Град Нови Сад и Покрајинска влада  учинили све како би посетиоци поново са задовољством пожелели да дођу у Каменички парк, који представља драгоцени комад природе који се налази на пешачкој удаљености Новосађанима. Осим што је улепшан, парк је сада, захваљујући осветљењу, и безбеднији.

- Реализацијом разних пројеката обогаћен је новим садржајима попут потребног мобилијара, изграђених стаза, спортских терена, дечјих игралишта, инфо табли и слично – каже Јелена Прица, подсетивши да је одлуком Скупштине града 2008. године проглашен за значајно природно добро треће категорије, те је стављен под заштиту као значајно природно добро. Истом одлуком поверен је на управљање ЈКП „Градско зеленило“.

И. Ба.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести