ЕГЗИТ 2019: За четири дана плесало више од 200.000 посетилаца

Деветнаесто издање Егзит фестивала на Петроварадинској твеђави завршено је у јутарњим часовима, а према речима публике и извођача протекла четири дана обележила је најбоља журка до сада.
Egzit 2019. Foto: Dnevnik.rs
Фото: Егзит 2019. Фото: Дневник.рс

 Рекорд посете био је оборен већ прве ноћи када је кроз фестивалске капије прошло 56.000 од укупно око 200.000 посетилаца који су се од 4. до 8. јула распоредили на 40 бина и зона и уживали у наступима које је приредило више од 1.000 извођача.

Главна бина за 19 година није изгубила популарност, а програм на њој је обележио историјски концерт, једног од највећих светских бендова „The Cure“, који је наша публика чекала четири деценије. „The Cure“ изазвао је највеће интересовање публике, а њихов наступ првог фестивалског дана је почео уз пљусак и необично рано - око 20.30 часова и трајао је више од два и по сата. Рокенрол се вратио на велика врата и уз амерички састав „Greta Van Fleet“. Још један амерички састав, „The Chainsmokers“, је показао зашто важи за једну од најпопуларнијих музичких звезда данашњице, чије хитове су фанови хорски певали.

Фото: Егзит 2019. Фото: Дневник.рс

На досад најатрактивнијем издању Денс арене чија сјајна продукција је садржала и старо винчанско писмо, наступале су водеће звезде светске електронске сцене. Већ прве ноћи је лествица постављена на максимум у заједничком наступу Carla Coxa и Maceo Plexa, као и тандемском наступу Соломуна и „Tale of Us“ који је тајао више од шест сати. Част да „спусти завесу“ на овогодишњи Егзит и Денс арену имала је техно звезда Амели Ленс. Она је за крај наступа пустила песму „Firestarter“, у част преминулог певача групе „Prodigy“ Кита Флинта, што је изазвало одушевљење и вриску публике.


Фото: Киша није омела добар провод Фото: Дневник.рс

Киша није омела добар провод

Јако невреме које је у недељу увече, око 18 часова, захватило Нови Сад и околину није значајно утицало одржавање последњег дана Егзит фестивала. Снажан ветар ипак је причинио штету, јер се дрво срушило на возило Жандармерије, а порушен је и део капије на улазу на фестивал. Олујни ветар ломио је гране, рушио црепове код Музеја и носио предмете, па су делови Тврђаве, као и ВИП тераса били затворени за посетиоце из безбедносних разлога.

Након што су организатори средили и проверили бине и простор око њих, те уклонили све што је ветар нанео, улази на Егзит су отворени у 21 час. Програм на главној бини почео је са свега 15 минута закашњења наступом Војка В, а на Денс арени у 23 сати.

Иако се чинило да ће последње ноћи бити знатно мање посетилаца велика гужва на улазима настала је око 1 час иза поноћи када су сви били сигурни да кише неће бити, те да ће се на Денс арени, уз сунчане наочаре, дочекати још један магичан излазак сунца по коме је Егзит познат.


Овогодишњи Егзит обележио је и друштвени активизам, па су се Јоко Оно и Новак Ђоковић видео порукама обратили публици, док су на отварању фестивала друштвени активисти из северноамеричког племена Standing Rock, огранка Сијукса, чији чланови се интензивно борбе за очување живота на нашој планети, скренули пажњу посетилаца на заштиту животне средине. Последње вечери, пре наступа ди -џеј двојца Dimitri Vegas & Like Mike, популарни амерички мотивациони говорник Хенри Амар указао је на важност одржавања менталног здравља и поручио публици да „све што траже већ имају у себи и да им није потребно да користе наркотике“.


Фото: Рашчићавање простора око Петроварадинске тврђаве  Фото: СББ фондација

Однето 50 тона смећа

Од почетка Егзита па до одласка последњих посетилаца, екипе „Чистоће” с Петроварадинске тврђаве и из Подграђа сакупиле су и камионима отпремиле на Градску депонију око 50 тона смећа, што је за 20 тона мање него претходне године. Простор Тврђаве с околином и Кеј жртава рације, где се велики број младих окупљао, сваког јутра су веома брзо рашчишћавани, а радници комуналног предузећа с механизацијом били су на терену сваког јутра од 6 часова. У ЈКП „Чистоћа” подсећају да је током четири фестивалска дана, само на Тврђави, подграђу и Кеју активно радило 100 радника, док је непосредно или посредно, у комплетној организацији посла, било укључено више од 150 запослених у ЈКП „Чистоћа“, а радило се, како наводе, у три смене. 

Лименке, картон, ПЕТ амбалажа, пластика и други прикупљен отпад са Тврђаве однет је у рециклажни центар на даљу сепарацију и прераду. На 23 места на Тврђави први пут су постаљени контејнери за одлагање пластичних чаша, који су се, како у “Чистоћи” наводе, показали као добро решење и мотивација посетиоцима фесетивала за подизање свести о заштити животне средине.

У рашчићавању простора око Петроварадинске тврђаве “Чистоћи” је помагало Удружење “Чепом до осмеха”, а придружио им се и еко тим СББ фондације, који је након Крагујевца и Краљева дошао у Нови Сад.


Велика национална кампања „Останимо чисти“,која је због провокативности изазвала велико интересовање јавности посебно на друштвеним мрежама, била је промовисана током читавог фестивала, апелујући на посетиоце да изаберу чист живот без наркотика. Осим што је први дан фестивала био посвећен титули Омладинске престонице Европе који наш град носи ове године, Егзит је на OPENS State of Edžit зони омогућио цивилним организацијама да хиљадама поxсетиоца представе своје програме.

 

Јована Вукашиновић и Силвиа Ковач

Фото: Вања Фифа и Радивој Хаџић

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести