ДЗ „Нови Сад”: Обележен Национални дан борбе против рака дојке

Уколико имате изражене вене у дојкама, брадавица почиње да се увлачи, једна дојка расте у односу на другу или подсећа на поморанyину кору, све су то знаци који указују на то да је дошло до промене која може бити малигна, односно резултирати раком дојке.
 Edukacija samopregleda dojki Foto. V. Fifa
Фото: Едукација самопрегледа дојки Фото. В. Фифа

Међутим, упркос могућности самопрегледа, стопа морталитета жена је велика управо због тога што се касно јављају лекару и све то из страха да не сазнају да имају неки проблем. У Србији најчешће важи парола „ваљда мене неће”, а доказ томе је и поприлично безуспешна акција, односно едукација самопрегледа дојки, коју је организовао Превентивни центар Дома здравља „Нови Сад” у објекту „Др Јован Јовановић Змај”, поводом Националног дана борбе против рака дојке, а на коју се одазвао веома мали број жена.

– Да је акција била врло успешна, статистика не би била каква јесте – истакла је координаторка Превентивног центра Весна Имброњев. – То је велики проблем јер, уколико пацијент примети промену, самим тим можемо рећи да је болест излечива у чак 90 одсто случајева. Значај самопрегледа дојке је у томе што се жене ослобађају страха од одласка на скрининг, оне саме, кад се прегледају, уче да посматрају своје дојке и како да, евентуално, виде било какву промену.

Самопреглед је најбоље радити једном месечно и то у првих десетак дана након менструације јер су тада дојке мекане и нису напете те је лакше напипати промене у њима.


Thumbnail

Признање Весни Имброњев

Откако се од 2013. године додељује признање за допринос у раду на превенцији рака дојке, ове године је награда први пут отишла у руке медицинске сестре, и то коориднаторке Превентивног центра Дома здравља „Нови Сад” Весне Имброњев, која је у свом десетогодишњем раду едуковала 17.956 жена о самопрегледу дојки. Јуче јој је уручено признање које додељује корпорација „Авон” која се бави превенцијом рака дојки, у сарадњи с Министарством здравља Србије, Институтом за јавно здравље Србије и Фондом Б-92.


– Здравствена свест је код нас генерално ниска, али је у Војводини прилично развијена у односу на остале делове Србије, али и даље није као што би требало да буде – наводи наша саговорница, додајући да је финансијски моменат врло значајан и представља препреку када је реч о контролисању здравља. – Превентивни прегледи ништа не коштају, и то би требало да се зна да би нам се жене јавиле. Имамо и добро развијену мрежу здравствених институција у Војводини и лака је доступност услуге која је потребна. Такође, превентивни прегледи не траже да буду обављени одмах и сад, већ се може сачекати и по неколико месеци ако је потребно.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести